|

Amfilohije: Crna Gora ustavom "pljunula na crkvu"

Amfilohije: Crna Gora ustavom "pljunula na crkvu"
0
F
FENA
20.10.2007. u 14:40
0
komentara
0

dijeljenja
Amfilohije: Crna Gora ustavom "pljunula na crkvu"
Mitropolit crnogrsko-primorski Amfilohije ocijenio je danas da je crnogorska vlast, usvajanjem novog Ustava, "pljunula na pravoslavnu crkvu" i "ukinula svom narodu srpski jezik".
"Usvajanje novog Ustava je pljuvanje po crkvi u Crnoj Gori", ocijenio je mitropolit Amfilohije u besjedi poslije crkvene službe u selu Trebesinu kod Herceg-Novog.

On je negativno ocijenio to što u novom Ustavu nije navedeno da u Crnoj Gori vjekovima postoji pravoslavna crkva, čiji je jedini kanonski predstavnik Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, navodeći da u Ustavu može da bude "sve drugo, ali ne i naziv pravoslavne crkve".

Amfilohije smatra nedopustivim da se Crkva u Ustavu ne navede pod pravim imenom, već se svrstva u vjerske zajednice.

"Crkva će se nazvati nekim imenom kojim se nikada nije zvala. Dvije hiljade godina ova crkva ima ime, a danas je zovu vjerskom zajednicom", kazao je mitropolit Amfilohije, upitavši: "Šta to znači vjerska zajednica?"

On je upitao i ko ima pravo i u ime kojeg zakona i ideologije da "liši crkvu imena?".

Novim Ustavom garantovana je sloboda vjeroispovijesti, a Srpska pravoslavna crkva i Mitropolija crnogorsko-primorska svrstane su u vjerske zajednice koje djeluju u Crnoj Gori.

Mitropolit je oštro kritikovao odredbu Ustava kojom se za službeni jezik uvodi crnogorski, navodeći da je to oduzimanje jezika svom narodu.

"Današnji prosvjetitelji ukidaju svom narodu crkvu i srpski jezik, što nisu uradili ni Turci, ni Mlečani, ni Austrougari", kazao je Amfilohije.

"Srpskog jezika nema u Ustavu. Nema više narod da govori srpskim, nego maternjim jezikom", rekao je on i dodao da se "zna na kom je jeziku napisano sve u Crnoj Gori od Petra Cetinjskog, Njegoša i svih odreda do danas".

Crnogrski parlament usvojio je sinoć, dvotrećinskom većinom, novi Ustav, kojim se Crna Gora proglašava građanskom, ekološkom i socijalnom državom ravnopravnih građana koji u njoj žive, podsjeća Tanjug.

Definirano je da je u Crnoj Gori službeni jezik crnogorski, a u službenoj upotrebi su srpski, hrvatski, bošnjački i albanski jezik.

Ustavom je definirano i da u Crnoj Gori postoji crnogorsko državljanstvo, kao i da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

Tvorci Ustava dogovorili su da svi građani koji su dvojno državljanstvo dobili do 3. juna 2006. godine, kada je proglašena crnogorska nezavisnost, zadrže taj status, a da se o dvojnim državljanstvima stečenim poslije tog roka postignu bilateralni sporazumi sa državama.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.