Svijet
0

Amerikankama olakšan pristup "piluli za jutro nakon"

FENA
Nakon višegodišnje debate opterećene jakim emocionalnim nabojem, američka Uprava za kontrolu lijekova i prehrambenih proizvoda (FDA) izdala je u četvrtak odobrenje za prodaju "pilule za jutro nakon" američkog proizvođača "Barr Pharmaceuticals" bez recepta ženama starijim od 18 godina.

U saopćenju za štampu FDA navodi da će žene koje budu htjele u apoteci kupiti pilulu "plan B" morati dokazati da su punoljetne, dok će djevojkama mlađim od 18 godina biti potreban liječnički recept, prenio je Reuters.

Ovaj lijek sadrži povišenu dozu hormona progestin, koji se već 35 godina koristi i u kontraceptivnim pilulama, i smanjuje prilike da dođe do neželjene trudnoće za 89 posto ako se uzme u roku od 72 sata od nezaštićenoga seksualnog odnosa.

Aktivisti koji su zagovarali slobodnu prodaju pilule "plan B" pozdravili su odluku agencije FDA, ali su se pobunili protiv dobnog ograničenja, uz objašnjenje da je svim ženama potreban brzi pristup piluli kako bi ona bila djelotvorna.

S druge strane, odluka FDA je razljutila konzervativce, među kojima ima mnogo onih koji smatraju da je uzimanje "pilule za jutro nakon", koja sprečava usađivanje oplođenog jajašca u matericu, jednako abortusu. Oni također smatraju da će ove pilule odsad puno lakše dospijevati u ruke tinejdžerki bez znanja njihovih roditelja i nadzora liječnika.

Uprava za kontrolu lijekova i prehrambenih proizvoda je 1999. odobrila prodaju pilule "plan B" uz liječnički recept. Prije dvije godine je nezavisni panel stručnjaka preporučio da se lijek prodaje bez recepta, ali je FDA taj savjet zanemarila, što je veoma neobično, pa analitičari smatraju da je konačnu odluku ipak donijela Bijela kuća.

Procjenjuje se da farmaceutska kompanija "Bar" prodajom "plana B" ostvaruje godišnje prihode od oko 30 miliona dolara, pa taj lijek ne spada u kategoriju "bestselera". Ipak, analitičari procenjuju da bi se ova brojka u narednu godinu ili dvije mogla udvostručiti.