Kršenje ljudskih prava
0

Amerikanka uhapšena u Saudijskoj Arabiji nakon tvita: "Ne putujte tamo, oduzeli su mi dijete"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijska Arabija je privela Amerikanku koja je u višegodišnjoj borbi da svoju kćer vrati iz ove države nakon prigovora svog bivšeg saudijskog supruga. Hapšenje je po svemu sudeći nastalo nakon objave na Twitteru u kojoj poziva žene da ne putuju u ovu zemlju.

Carly Morris pozvana je u ponedjeljak u policijsku stanicu u gradu Buraidahu na sjeveru zemlje, a saudijske vlasti još je nisu pustili, saopćava nevladina organizacija Washingtonska inicijativa za slobodu.

Saudijske vlasti su potvrdile pritvaranje Morris, čiji su napori da napusti kraljevstvo sa svojom sada 8-godišnjom kćeri otežani strogim zakonima Saudijske Arabije o muškom skrbništvu. Morris je posljednjih mjeseci razgovarala s novinarima i tvitala o svojim okolnostima.

"Naše veleposlanstvo u Rijadu vrlo je angažirano na ovom slučaju i vrlo pažljivo prate situaciju", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price za Associated Press.

Saudijska Arabija pod prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom sve više uključuje građane SAD-a i Saudijce sa sjedištem na Zapadu u opću akciju "slamanja" onih koje vlada vidi kao suparnike ili kritičare.

Morris je 2019. otputovala u Saudijsku Arabiju kako bi omogućila svojoj kćeri, također američkoj državljanki, da upozna obitelj saudijskog oca, rekla je Bethany Al-Haidari, voditeljica slučaja Inicijative za slobodu u Saudijskoj Arabiji.

Sud Saudijske Arabije o muškom skrbništvu presudio je za zadržavanje kćeri u kraljevstvu. Saudijska Arabija je navodno Morris zabranila napuštanje zemlje.

Morris je nedavno tvitala upozorenja drugim ženama s djecom u inostranstvu o Saudijskoj Arabiji.

“Bit ćete lišeni svog dostojanstva, časti i prava. Bit ćete smješteni u nehumane okolnosti. I bilo ko, u bilo kojem trenutku, može vam učiniti šta želi, a vi nećete dobiti očajničku pomoć koja vam je potrebna, i neće biti pravde. Zapravo, zauzvrat ćete biti okrivljeni i kriminalizirani”, poručila je Morris na twitteru.

Predsjednik Joe Biden obećao je kao kandidat da će izolirati princa Mohammeda, de facto vladara kraljevstva, zbog kršenja ljudskih prava. No nakon preuzimanja mandata Bidenova administracija je zbog ublažavanja energetske krize ublažila ovakvu retoriku, te je i sam predsjednik u junu posjetio Rijad.

"Pritvaranje Amerikanke je još jedan znak da Saudijska Arabija jednostavno ne cijeni SAD kao saveznika", rekla je Allison McManus, direktorica istraživanja Inicijative za slobodu.