Prekršio uvjetnu slobodu
55

Amerikancu koji je snimio film "Nevinost muslimana" godina zatvora

Klix.ba
Amerikanac koji stoji iza antimuslimanskog filma koji je izazvao masovne proteste na Srednjem istoku je osuđen na godinu dana zatvora zbog kršnja uvjetne slobode.

Nakoula Basseley Nakoula je osuđen na sudu u Californiji nakon što je priznao da je četiri puta prekršio uvjetnu slobodu nakon presude za prevaru iz 2010. godine.

Međutim, nijedna od tačaka optužbe nije bila povezana sa sadržajem kontroverznog filma "Nevinost muslimana".

Deseci ljudi su poginuli na Srednjem istoku tokom protesta zbog filma.

Sutkinja Christina Snyder je rekla da 55-godišnji Nakoula mora provesti godinu dana u zatvoru, a nakon toga će biti pušten na slobodu, ali će ga četiri godine nadzirati policija i sud. Tužioci su tražili dvije godine zatvora, prenosi BBC.

Nakon sudske presude iz 2010. godine Nakoula je odslužio većinu svoje 21-mjesečne zatvorske kazne na koju je usuđen zbog korištenja desetak pseudonima i otvaranja oko 60 bankovnih računa kako bi se bavio prevarama u vezi sa čekovima. Dok je boravio u zatvoru, Nakoula je čitao Kur'an i tražio načine za kritikovanje islama.

Nakon puštanja iz zatvora bilo mu je zabranjeno koristiti kompjutere i internet tokom narednih pet godina bez dozvole suda.

Nakoula, koji je uhapšen u septembru, je poznat i pod imenima Sam Bacile, Nicola Bacily i Mark Basseley Yousseff.

Američke vlasti su izjavile da vjeruju kako je Nakoula odgovoran za snimanje kontroverznog filma, ali da ne znaju da li ga je on objavio na internetu.