Sud u Iranu
0

Amerikancima po 8 godina zatvora zbog špijunaže

FENA
Američki državljani Josh Fattal i Shane Bauer, koji su uhapšeni u Iranu prije više od dvije godine, osuđeni su na po osam godina zatvora zbog špijunaže, javila je danas iranska televizija.

"U vezi sa ilegalnim ulaskom na iransku teritoriju oni su osuđeni na po tri godine zatvora, a u vezi sa optužbom za saradnju sa američkom obavještajnom službom osuđeni su na po pet godina", javila je televizija IRINN, pozivajući se na izvore u pravosuđu.

   Bauer i Fatal uhapšeni su 31. jula 2009. godine u blizini iranske granice sa Irakom zajedno sa Sarh Shourd, takođe američkom državljankom, koja je oslobođena uz kauciju od 500.000 dolara u septembru 2010. godine i koja se vratila kući.

   Ovo troje, u dobi između 20 i 30 godina, rekli su da su planinarili u sjevernom Iraku i da su greškom prešli neoznačenu granicu sa Iranom.

   Ova afera pojačala je tenzije između Teherana i Vašingtona.

   Bauer i Fattal izjasnili su se da nisu krivi na ročištu iza zatvorenih vrata 6. februara i čekali su presudu nakon još jednog ročišta koje je održano 31. jula.

   Njihov advokat Masoud Shafiei rekao je Reutersu da on nije upoznat sa presudom. "Ne znam da li je to tačno ili ne, ali u svakom slučaju to je teška presuda", rekao je on.
   U Iranu špijunaža za sobom povlači smrtnu kaznu, ali Shafiei se nadao da će njegovi klijenti u najgorem slučaju biti osuđeni za ilegalan ulazak i da mogu biti oslobođeni jer su već dvije godine zatvoreni.

    Mediji spekulišu da bi Bauer i Fattal mogli biti oslobođeni kao znak dobre volje tokom mjeseca ramazana.