Svijet
0

Amerikanci većinom protiv Bushove politike u Iraku

FENA
Američki senatori zatražili su od ministra odbrane Roberta Gatesa da im objasni na temelju čega bi Washington trebalo da vjeruje iračkim obećanjima da će obuzdati nasilje kad im takvo obuzdavanje nije do sada uspijevalo.

Gates i zapovjednik Združenog štaba američkih oružanih snaga general Peter Pace u petak su nastupili pred senatskim Odborom za oružane snage gdje je vođena rasprava o odluci predsjednika Busha da u Irak pošalje pojačanje od više od 20 hiljada vojnika.

General Pace je naglasio da se planirane operacije "bitno razlikuju" od dosadašnjih, jer su irački zapovjednici sada obećali da će se boriti protiv svih kriminalnih i nasilničkih skupina, nezavisno o tome jesu li šiiti ili suniti.

Inače, u američkoj javnosti podrška ratu u Iraku i dalje pada, a zastupnici i senatori u Kongresu, koji sada kontroliraju demokrati, oštro kritiziraju predsjednikovu namjeru da šalje vojno pojačanje u Irak.

Demokratski senator Edward Kennedy upitao je da li bi predsjednik bio spreman svoj najnoviji plan dati na glasanje u Kongres, na što je ministar odbrane Gates dao negativni odgovor.

Više anketa, prenosi VoA, pokazuje da se Amerikanci uglavnom protive politici predsjednika Georgea W. Busha u Iraku.

Ankete koje su proveli televizijske mreže ABC i CBS, nakon što je predsjednik Bush održao govor u kojem je najavio slanje pojačanja u Irak, pokazuju da manje od 40 posto ispitanika podržava najnoviju odluku Bijele kuće.

CBS bilježi da oko polovica ispitanika smatra kako uspjeh u Iraku i dalje nije izgledan. ABC bilježi da 57 posto Amerikanaca vjeruje da Amerika gubi rat u Iraku.