{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Amerikanci uopće ne podupiru borbu protiv klimatskih promjena"

F
28.4.2010. u 09:26
0
0
"Amerikanci uopće ne podupiru borbu protiv klimatskih promjena"
0
"Amerikanci uopće ne podupiru borbu protiv klimatskih promjena"
Foto: AP
Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek, koji boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Državama, u utorak je kritizirao Amerikance zbog toga što "uopće ne podupiru borbu protiv klimatskih promjena".
SAD je najveći zagađivač Zemljine atmosfere zajedno s Kinom, a Obamina administracija od početka mandata u januaru 2009. najavljuje donošenje zakona o smanjenju emisije plinova staklenika, koji nema ni približno dovoljnu podršku u američkom Kongresu.

Na zajedničkoj pres-konferenciji u State Departmentu s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, Buzek je rekao da želi istaknuti razlike u pristupu "američkih građana i evropskih građana" u odnosu na dva pitanja - klimatske promjene i globalnu stabilnost.

"Kod pitanja klimatskih promjena, nekad u EU kažemo da Amerikanci to uopće ne podupiru. A mi bismo rado spasili našu planetu, jer dobro znamo šta se događa u Bangladešu i na 8.000 otoka u Tihom okeanu", rekao je Buzek, aludirajući na rast nivoe okeana zbog globalnog zatopljenja.

"Slažemo se da imamo različit pristup, ali moramo dublje analizirati zašto je tako velika razlika. Možda smo mi u krivu, a možda ste vi, dodao je.

Na pitanju globalne stabilnosti, Buzek je kazao da EU i SAD imaju "iste želje, ali različit pristup" te da stoga nemaju "jako dobru saradnju".

"Vi Amerikanci često kažete: vi Evropljani uopće niste od pomoći. Vi ne nastupate zajedno s nama", kazao je on.

Državna tajnica Clinton prethodno je iznijela niz pohvala na račun transatlantske saradnje SAD-a i EU, jačanja uloge Evropskog parlamenta nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, jačanja saradnje američkog Kongresa i Evroparlamenta i drugih pitanja, što je Buzek potvrdio.

Na traženje novinara da i ona prigovori nešto Evropskoj uniji, Clinton je kazala kako SAD i EU "imaju iste ciljeve kada je riječ o klimatskim promjenama i globalnoj stabilnosti, te o globalnom ekonomskom oporavku, ali ne vide uvijek svaki korak na isti način, pa zato trebaju nastaviti saradnju".

Povod Buzekova posjeta SAD-u je otvaranje ureda za vezu Evroparlamenta u Washingtonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: