Svijet
8

Amerikanci uništili sve fotografije vezane za ubistvo Bin Ladena

Klix.ba
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Jedanaest dana nakon što je američka elitna jedinica ubila vođu Al Kaide Osamu Bin Ladena 2011. godine, šef američkih specijalnih operacija naredio je uništenje svih fotografija leša ili njihovu predaju CIA-i.

Otkriveno je da je takvu poruku e-mailom poslao admiral William McRaven svojim podređenim oficirima 13. maja 2011. upućujući ih da preostale fotografije Bin Ladenovog tijela moraju biti uništene ili predane CIA-i.

Bin Laden je ubijen 2. maja 2011. na njegovom imanju u Abbottabadu u Pakistanu, a ubili su ga američki specijalci.

Admiralovo upozorenje je stiglo nakon što su aktivisti tražili slobodan pristup informacijama vezanim za ubistvo vođe Al Kaide. Na kraju je aktivistima kao odgovor ponuđen sadržaj admiralovog e-maila, ali ne i njegova kopija, prenosi Russia Today.

Grupa koja je zahtijevala slobodan pristup informacijama je podnijela tužbe sudovima, a za to vrijeme američka vlada je tvrdila da svi podaci u vezi sa ovim događajem moraju ostati tajna.

Ipak, na kraju su iz Pentagona morali ponuditi nekakav odgovor pa su kazali kako je jedini dostupni dokument admiralov e-mail u kome je on podređenima naložio da unište sve fotografije li ih predaju američkoj obavještajnoj službi. Aktivisti ne odustaju od pravne borbe te zahtijevaju da se utvrde tačne okolnosti pod kojima su uništeni ove fotografije.