Svijet
0

Amerikanci uhapsili jednog od vođa Al-Qaide u Iraku

FENA
Snage pod američkim vodstvom zarobile su u Iraku visokopozicioniranog pripadnika Al-Qaide odgovornog za stotine civilnih pogibija i pružanje smještaja stranim borcima koji su izvodili samoubilačke bombaške napade, saopćila je u srijedu američka vojska.

Taj vođa Al-Qaide, koji nije identifikovan, uhapšen je u Mosulu 14. decembra, saopćila je vojska, javio je AP.

Vođa terorista je pokušao pobjeći dok su ga koalicijske snage, predvođene SAD-om, jurile ulicom da bi ga uhapsile", dodaje se u saopćenju.

Uhapšeni, čije ime nije navedeno, bio je vojni šef Al-Qaide u Mosulu 2005. godine, a onda je sa istom funkcijom prešao u zapadni dio Bagdada.

Američka vojska smatra ga odgovornim za organizaciju napada eksplozivnim napravama, otmice radi uzimanja otkupa, a organizirao je i pokušaj rušenja američkog vojnog helikoptera u maju.

Vojska SAD-a je procijenila da će je ovo hapšenje dovesti bliže Abu Hamzi al-Muhajiru, poznatijem kao Abu Ayub al-Masri, koji je postao lider Al-Qaide u Iraku nakon pogibije Abu Mussaba al-Zarqawija u junu.

Savjetnik iračke vlade za nacionalnu sigurnost Muwafak al-Rubaie saopćio je nedavno da je 60 posto rukovodstva Al-Qaide u Iraku uhapšeno ili ubijeno.