Svijet
0

Amerikanci u zračnim udarim po Bagdadu izbacili 18 tona eksploziva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki bombarderi i mlazni avioni izbacili su 18 tona eksploziva tokom desetominutnih zračnih udara u četvrtak ujutro, ravnajući ono što je vojska nazvala utočištima Al-Qaide u Iraku u južnim predgrađima prijestonice.

U vojnom saopćenju se navodi da su B-1 bombarderi i F-16 mlazni avioni izbacili eksplozive na 40 ciljeva u Arab Jabouru u deset zračnih udara, javio je AP. Golemi napad dio je operacije Fantom Phoenix, pokrenute širom zemlje u utorak kako bi se protjerali borci al-Qaide u Iraku.

"Trideset osam bombi je izbačeno u roku od 10 minuta, s ukupnom tonažom od 18 tona", navodi se u saopćenju.

Napad je izveden nakon što su se vojnici Treće pješadijske divizije mjesecima borili protiv pobunjenika južno od prijestonice.

Devet američkih vojnika je poginulo u prva dva dana nove ofanzive u najpogibeljnijim danima za američke snage od prošle jeseni. Tokom decembra 23 američka vojnika su poginula u Iraku.

Šest vojnika je poginulo i četiri su ranjena u srijedu u kući s eksplozivnim zamkama u Dijali, saopćila je američka komanda. Ona je također objavila da su tri američka vojnika ubijena i dvojica su ranjena u napadu u utorak u pokrajini Salahuddin, sjeverno od Dijale.