Prva upotreba
17

Amerikanci u Ukrajinu šalju novu bombu dugog dometa, očekuje se da u srijedu stigne na ratište

F. H.
Ilustrativna fotografija/ U.S. Air Force photo by Alejandro Pena
Ilustrativna fotografija/ U.S. Air Force photo by Alejandro Pena
Pentagon je uspješno testirao novu preciznu bombu dugog dometa za Ukrajinu za koju se očekuje da će stići na bojište već u srijedu, prema dvojici američkih dužnosnika i još dvije osobe upoznate s pregovorima, prenosi Politico.

Ukrajina će dobiti svoju prvu seriju bombi malog promjera lansiranih sa zemlje, potpuno novo oružje dugog dometa koje je proizveo Boeing, a čak ga ni SAD nema u svom inventaru, prema četvero ljudi, kojima je svima odobrena anonimnost za razgovor pitanja prije objave.

Očekuje se da će nova bomba, koja može putovati oko 90 milja, biti "značajna sposobnost za Ukrajinu", rekao je jedan od američkih dužnosnika.

"Daje im sposobnost dubljeg napada kakvu dosad nisu imali, nadopunjuje njihov dugometni vatreni arsenal. To je samo dodatna strijela u tobolcu koja će im omogućiti da učine više", kazao je američki dužnosnik.

Glasnogovornik vojske nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Glasnogovornik Pentagona, general bojnik Pat Ryder odbio je komentirati vrijeme "zbog operativne sigurnosti".

"Uputit ću se na Ukrajinu da razgovaramo o bilo kakvoj isporuci. Ali mi, kao što sam spomenuo, nastavljamo blisko sarađivati s Ukrajinom i s našim industrijskim partnerima kako bismo osigurali da Ukrajina dobije i bude spremna koristiti sposobnosti koje im isporučujemo, i to što je brže moguće", kazao je Ryder.

Oružje, koje su zajednički razvili Boeing i Saab, sastoji se od precizno navođene bombe od 250 funti pričvršćene za raketni motor i ispaljene iz različitih zemaljskih bacača. Američka vojska ima sličnu verziju bombe koja se lansira iz zraka, ali verzija koja se lansira sa zemlje još ne postoji u inventaru SAD-a.

Prošireni domet stavit će novu sposobnost u arsenal Kijeva u vrijeme kada su borbe na fronti u pat poziciji i dok Ukrajina traži nove načine da pogodi ruske snage i infrastrukturu iza prvih linija.

Bomba će se pridružiti drugom dalekometnom oružju danom Ukrajini tokom prošle godine koje je njenim trupama omogućilo da pogode ruske logističke i pomorske lokacije na Krimu. Iako nove bombe nemaju domet britanske Storm Shadow ili američkog vojnog taktičkog raketnog sustava, one stižu dok su ukrajinske zalihe artiljerije i municije pri kraju.

Novo finansiranje za Ukrajinu dio je hitnog dodatka od 111 milijardi dolara koji je zaustavljen na Capitol Hillu. Unatoč činjenici da SAD nema novog novca za autorizaciju prijenosa oružja iz postojećih zaliha, SAD je prošle godine potpisao ugovor s Boeingom o isporuci oružja Kijevu.

Ukrajina će biti prva zemlja koja će upotrijebiti bombu u borbi, što će je učiniti kritičnim testom za druge zemlje koje su razgrabile dalekometno municiju od ruske invazije na Ukrajinu u feburaru 2022. godine.

Pentagon je prošlog februara objavio da če Bidenova administracija isporučiti Ukrajini novu bombu. Ali prije slanja nove verzije, američka vojska morala je testirati oružje, a to je trajalo mnogo mjeseci.

Vojska je nadgledala testiranje nove precizno navođene bombe prije nego što je dala svoj pečat odobrenja za slanje oružja u Ukrajinu, prema izvoru iz industrije.

Verzija koja se lansira iz zraka stvorena je 2019., ali unatoč uspješnim testovima, Boeing i Saab nisu izvršili prodaju sve dok je SAD nije odlučio donirati Ukrajini kao dio paketa pomoći.