Svijet
0

Amerikanci u Bagdadu grade zid da razdvoje sunite i šiite

FENA
Američki vojnici počeli su graditi oko pet kilometara dug zid kako bi zaštitili sunitsku enklavu okruženu šiitskim kvartovima u području Bagdada koji je "uhvaćen u spiralu sektaškog nasilja i odmazdi", saopćila je američka vojska.

Kada se zid dovrši, četvrt Azamija, manjinskih sunita, smještena na istočnoj strani rijeke Tigris, bit će potpuno ograđena, a saobraćajnim nadzornim tačkama upravljat će irački vojnici koji će jedini dopuštati ulazak u nju, saopćila je vojska, javio je AP.

"Šiiti dolaze i napadaju sunite, a suniti izvode osvetničke napade s druge strane ulice", izjavio je kapetan Scott McLearn, iz bataljona za podršku 407. američke brigade, koji je počeo s projektom 10. aprila i radi "skoro po cijelu noć dok se zid ne dovrši", navodi se u saopćenju.

U saopćenju se tvrdi da je betonski zid, uključujući i barijere visoke do četiri metra, "središte nove strategije koalicijskih i iračkih snaga na prekidanju kruga sektaškog nasilja" u Bagdadu.

Američke i iračke snage još puno ranije su podigle barikade oko gradskih tržnica kao i američkih i iračkih vojnih objekata poput teško utvrđene Zelene zone u Bagdadu kako bi spriječili napade, među kojima i one vozača-samoubica.

Poznato je, međutim, da nijedna zapreka nije sagrađena da podijeli bagdadske kvartove.

Barijera će dopustiti vlastima da nadziru ulaske i izlaske ljudi iz Azamije u sjevernom Bagdadu "istovremeno zadržavajući odrede smrti i grupe milicija van nje". Takvi napadi mogli bi uključivati bombaše-samoubice, odrede smrti i snajperiste milicija.

Sigurnost u šiitskim zajednicama s druge strane zida također bi bila pojačana, a očekuje se da će barijera otežati pobunjenicima planove da podmeću bombe pokraj cesti u području u kojem napadaju koalicijske snage, navodi vojska u saopćenju.

Dok su radovi nastavljeni u petak, na dan molitve u većinski muslimanskom Iraku, nekoliko sunita koji žive u Azamiji pozdravilo je napore da im se poboljša sigurnost, ali su izjavili kako je zid još jedan znak dubokog neprijateljstva između sunita i šiita.

"Dobro je, u jednu ruku, suzbiti nasilje i kontrolirati teroriste. S druge strane, međutim, loše je što smo razdvojeni jedni od drugih. Trebali bismo biti u istom području kao braća, ne da budemo odvojeni jedni od drugih", izjavio je Bashar Abdul Latif, 45-godišnji učitelj.

"Ne mislim da će ovaj zid riješiti ozbiljne sigurnosne probleme grada. On će samo produbiti podjelu među našim narodom, koja je mnogo gora zahvaljujući ovom ratu", izjavio je Ahmed Abdul-Sattar, 35-godišnji vladin službenik.