Obavještajno otkriće
49

Amerikanci tvrde da Rusija globalno radi na urušavanju vjere u izbore

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rusija koristi svoju špijunsku mrežu, državne medije i društvene medije kako bi potkopala povjerenje javnosti u izbore širom svijeta, navodi se u izvještaju američkih obavještajnih službi koje je podijeljeno s oko 100 zemalja.

"Rusija je usredotočena na provođenje operacija za degradaciju povjerenja javnosti u poštenje izbora, Ovo je globalni fenomen. Naše informacije pokazuju da visoki dužnosnici ruske vlade, uključujući i Kremlj, vide vrijednost u ovoj vrsti operacije utjecaja i smatraju je učinkovitom", stoji u izvještaju objavljenom u petak, citirajući nalaze američke obavještajne zajednice.

Procjena, koja je u telegramu poslana ambasadama oko 100 zemalja u Evropi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi, dolazi usred pojačanih napetosti između Washingtona i Moskve zbog ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

Rusija je između 2020. i 2022. sudjelovala u "usklađenim naporima" da potkopa povjerenje javnosti u najmanje 11 izbora u devet demokratija, uključujući Sjedinjene Američke Države, navodi se u izvješću.

Dodatnih 17 demokratija bilo je ciljano kroz "manje izražene" metode koje uključuju ruske poruke i aktivnosti na društvenim mrežama koje su nastojale pojačati domaće narative povezane s integritetom izbora, dodaje se.

Bez imenovanja ciljanih zemalja, izvještaj kaže da je američka vlada s njima podijelila informacije o ruskim operacijama. Navodi se da Rusija koristi i tajne i otvorene mehanizme za utjecaj na izbore.

To uključuje mreže utjecaja kojima upravlja njena sigurnosna agencija, Federalna sigurnosna služba (FSB), koja je tajno pokušala zastrašiti djelatnike kampanje na izborima u neodređenoj evropskoj zemlji 2020., navodi se.

Ruski državni mediji pojačali su lažne tvrdnje o izbornoj prijevari na više izbora u Aziji, Evropi, Bliskom istoku i Južnoj Americi 2020. i 2021., dodaje se.

Rusija je također iskoristila platforme društvenih medija i proxy web stranice kako bi bacila sumnju na integritet izbora u jednoj južnoameričkoj zemlji prošle godine, navodi se u izvještaju.

"Za Rusiju su koristi od ovih operacija dvostruke: posijati nestabilnost unutar demokratskih društava i prikazati demokratske izbore kao nefunkcionalne, a rezultirajuće vlade kao nelegitimne", stoji u izvještaju.

Sjedinjene Države prepoznaju svoju vlastitu ranjivost na ovu prijetnju, navodi se u izvještaju, ponavljajući da su ruski akteri nastojali potkopati povjerenje javnosti na izborima 2020. na kojima je predsjednik Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa.

U brifingu za medije, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je da je Rusija ohrabrena da nastavi s operacijama utjecaja na izbore nakon što je ocijenila uspjeh u širenju dezinformacija o američkim izborima 2020. i pandemiji Covid-19.

"Rusija kapitalizira ono što smatra relativno jeftinim uspjehom u Sjedinjenim Državama 2020. da bi to shvatila šire, globalno, Definitivno vidimo američke izbore kao katalizator", rekao je dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.