Svijet
0

Amerikanci tajno drže u zatočeništvu 39 ljudi

FENA
Koalicija grupa za ljudska prava sačinila je listu od 39 osumnjičenika za terorizam za koje vjeruje da ih tajno drže u zatočeništvu američke vlasti i u četvrtak je objavila njihova imena u izvještaju.

Informacije o takozvanim "duhovima zatvorenicima" dobijene su iz razgovora s bivšim zatvorenicima i zvaničnicima u SAD-u, Pakistanu, Afganistanu i Jemenu, sudeći po Amnesty Internationalu, Human Rights Watchu, te četiri druge grupe, javio je AP.

"Ono što pitamo jest gdje je sada tih 39 ljudi, i šta se desilo s njima otkako su nestali?", navodi Joanne Mariner iz Human Rights Watcha u izjavi za javnost.

Portparol CIA-e Paul Gimgiliano izjavio je "kako postoje brojni mitovi izvan vlade kada se govori o CIA-i i borbi protiv terora".

"Sušta je istina da se striktno pridržavamo američkih zakona i da su naše kontraterorističke inicijative - koje su predmetom pažljivog razmatranja i nadzora - bile veoma efikasne u prekidu urota i spašavanju života. Sjedinjene Države ne provode niti podržavaju mučenja", izjavio je Gimgiliano.

Informacija o navodno nestalim zatočenicima u nekim slučajevima je nekompletna, priznaje se u izvještaju. Neki zatvorenici su dodani na listu jer se Marwan Jabour, islamski ekstremist koji tvrdi da je proveo dvije godine u pritvoru CIA-e, prisjetio da su mu pokazane njihove slike tokom ispitivanja, tvrdi se u izvještaju.

Ostali su identificirani samo po prezimenima poput "al-Rubaia", koji je dodan na listu nakon što je jedan zatvorenik prijavio da je vidio njegovo ime išarano na zidu ćelije.

Informaciju o najmanje 21 zatvoreniku potvrdili su, međutim, dva ili više nezavisnih izvora, izjavila je Anne Fitzgerald, visoka savjetnica u Amnesty Internationalu.

Predsjednik Bush priznao je postojanje tajnih pritvorskih centara u septembru 2006., ali je izjavio da su zatvori otada prazni.

Bush je izjavio da je 14 osumnjičenika za terorizam koje je držala CIA, uključujući i organizatora napada na Sjedinjene Države od 11. septembra 2001., prebačeno u vojni pritvor u Guantanamo Bay radi suđenja.

Fitzgerald je izjavila kako nije uvjerena da su zatvori ispražnjeni i tvrdi da je program tajnih zatočenja još u toku.

"Želimo da se imena (zatočenika) pojave u javnosti zbog stvaranja utiska da je ovo gotovo, dovršeno, i da oni to više ne čine. To očigledno nije slučaj", izjavila je Fitzgerald.

Među zatočenicima na listi su Hassan Ghul i Ali Abd al-Rahman al-Faqasi al-Ghamdi, koji su imenovani u izvještaju komisije o 11. sptembru kao operativci al-Qaide.

Treći je Mustafa Setmarian Nasar, džihadistički ideolog imenovan od FBI-ja kao jedan od "najtraženijih terorista". Američki zvaničnici potvrdili su da je Nasar zarobljen u jugozapadnom pakistanskom gradu Quetti u novembru 2005., a u izvještaju aktivista se navodi da je on prebačen u američki priotvor nakon hapšenja, pozivajući se na neimenovane pakistanske zvaničnike. Njegovo trenutno boravište je nepoznato.

Također se vodi kao nestali Mohammed Omar Abdel-Rahman, sin Omara Abdel-Rahmana, poznatog kao "crni šejh" koji stoji iza prvog napada na Svjetski trgovački centar, navodi se u izvještaju.

Većina od 35 preostalih zatočenika spomenutih u izvještaju ranije je identificirana, uz izuzetak Libijaca, navodnih članova libijske Islamske borbene grupe povezane s al-Qaidom.

U izvještaju se tvrdi da su oni predani američkim vlastima i da se otada o njima nije čulo ništa.

Četiri ostale grupe angažovane u pravljenju izvještaja su Centar za ustavna prava u New Yorku, Centar za ljudska prava i globalnu pravdu u Školi prava Njujorškog univerziteta, te Reprieve i Cageprisoners - dvije grupe sa sjedištem u Londonu.