Zaobišli sankcije
85

Amerikanci šokirani novim pametnim telefonom Huaweija: Zbog naprednog čipa pokrenuli istragu

S. M.
Vlada Sjedinjenih Američkih Država traži više informacija o Huawei Mate 60 Pro, kineskom pametnom telefonu koji pokreće napredni čip, jer je šokirana da je Peking s obzirom na sankcije bio u stanju proizvesti tako napredan čip.
Novi vodeći uređaj, koji navodno uključuje novi 5G Kirin 9000s procesor razvijen posebno za kineskog proizvođača Huawei, nedavno je šokirao stručnjake iz industrije koji nisu razumjeli kako bi kompanija imala tehnologiju da napravi takav čip nakon velikih napora Sjedinjenih Američkih Država da ograničavaju pristup Kine stranim čipovima.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je tokom brifinga za štampu u Bijeloj kući u utorak da je SAD-u potrebno "više informacija o preciznom karakteru i sastavu" kako bi utvrdile jesu li strane zaobišle ​​američka ograničenja na izvoz poluvodiča kako bi stvorile novi čip.

Vlada je 2019. godine zabranila američkim kompanijama da prodaju softver i opremu Huaweiju i ograničila je međunarodne proizvođače čipova koji koriste tehnologiju američke proizvodnje da se udruže s Huaweijem.

Vlada je zabrniuta zbog mogućnosti cyber napada ili špijuniranja od strane kineske vlade. Uključivanje prilagođenog 5G čipa bilo bi glavno mjerilo za Huawei dok se bori s utjecajem američkih ograničenja na poslovanje s uređajima.