Svijet
0

Amerikanci rade kompjuterski model za predviđanje tsunamija

NINA
Philip Liu i njegove kolege s Cornell univerziteta iz New Yorka usavršavaju kompjuterski model koji bi mogao predvidjeti hoće li zemljotres izazvati plimni val tsunami, što je veoma važno za pravovremeno evakuiranje stanovništva u ugroženim oblastima.

Američki naučnici su napravili taj model, ali do sada nisu imali načina da ga provjere. U tom smislu je za njih bio značajan potres od devet stupnjeva Richterove skale u moru kod Sumatre i tsunami koji je izazvao. Iako je plimni val do nekih obala putovao i više sati, stanovništvo ugroženih oblasti nije upozoreno na vrijeme pa je poginulo oko 300.000 ljudi, a pričinjena materijalna šteta je ogromna.

Upravo da bi se spriječile takve katastrofe, Liu i njegovi saradnici su radili na virtualnom modelu koji će, na osnovu unesenih podataka o nekom zemljotresu, brzo proračunati hoće li se pojaviti tsunami i gdje će udariti, javila je agencija Reuters.

Zemljotres koji se dogodio blizu Sumatre 26. decembra prošle godine bio je prilika da se provjeri je li njihov model dobar. Kada su u model uneseni registrirani podaci, pokazalo se da je zemljotres pokrenuo masu vode prema gore i prema dolje. Prema tom modelu, prvo se stvorio ogromni lijevak, a zatim val koji je išao u jednom pravcu. Poslije toga su išli drugi ogromni valovi, ali u drugom pravcu. Osim toga, model je pokazao je da je došlo do "uvijanja" plimnih valova oko otočja Šri Lanke.

Sve ono što je model pokazao, dogodilo se 26. decembra, što potvrđuju i podaci koje su saradnici tog naučnog tima prikupili u zemljama pogođenim tsunamijem. Dok se "negativan" val sručio na Tajland, negativan zato što je prije udara talasa došlo do velikog povlačenja mora, na dijelove Indije i Šri Lanke srušio se "pozitivan" val kome nije prethodilo povlačenje mora.

Kada je Šri Lanka u pitanju, i tu se ispunilo ono što je pokazao kompjuterski model. Tsunami je "obgrlio" cijeli otok tako da je stradao i glavni grad Kolombo iako se nalazi na zapadnoj obali otoka pa ne bi trebalo da je bio u opasnosti jer su valovi dolazili s istoka.