Novi sukobi jutros
0

Amerikanci pokrenuli nove udare u Jemenu kako bi "smirili" Hute, oni odgovorili napadom na brod

N. V.
Američke i britanske snage pogodile su više ciljeva vojnih pobunjenika Huta u Jemenu, koji su imali podršku Irana da napadaju brodove u Crvenom moru, kao reakcija na izraelsko uništavanje Gaze. Uprkos tome, Huti su nastavili s uništavanjem brodova, kako su i obećali da će biti u ramazanu.

Američka vojska je saopštila da je pogođeno 60 ciljeva na 28 lokacija, uz upotrebu više od 150 komada municije. Saopćeno je da su daljnji zračni napadi izvedeni 13. januara. Centralna komanda SAD-a je rekla da je "narednu akciju" protiv radarske lokacije Huti izveo mornarički razarač USS Carney koristeći rakete Tomahawk.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da bi ovaj potez trebao pokazati da SAD i njeni saveznici neće tolerisati sve veći broj napada Huta koje podržava Iran u Crvenom moru. No, očigledno da ih to nije zaustavilo s obzirom na posljednji napad Huta na američki brod.

Huti su ranije istaknuli kako će tokom ovog svetog mjeseca eskalirati njihove operacije "kao podrška i pomoć potlačenom palestinskom narodu i našoj braći mudžahedinima u Pojasu Gaze".

Oni su gađali i kako navode pogodili američki brod Pinokio. Glasnogovornik grupe Huti Yahya Sarea je kazao kako je pogodak bio precizan i da će apade nastaviti sve dok Izrael ne zaustavi opsadu Gaze.

Posljednja dešavanja su izazvala nove strahove od širenja sukoba na Bliskom istoku.