|

Amerikanci pesimistični i željni promjene

Amerikanci pesimistični i željni promjene
0
F
FENA
5.11.2007. u 10:42
0
komentara
0

dijeljenja
Amerikanci pesimistični i željni promjene Foto: AP
Godinu dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će se održati 4. novembra 2008., Amerikanci su duboko pesimistični i željni promjene smjera u odnosu na prioritete predsjednika Georgea W. Busha, pokazali su rezultati istraživanja dnevnika The Washington post i TV mreže ABC objavljeni u nedjelju.
Zabrinutost zbog gospodarstva, rat u Iraku i rastuće nezadovoljstvo političkim okruženjem u Washingtonu doprinijeli su najnižoj ocjeni javnosti za smjer u kojem ide zemlja u više od desetljeća. Samo 24 posto Amerikanaca misli da je zemlja na pravom putu, dok tri četvrtine kažu kako žele da novi predsjednik zacrta put različit od onoga koji slijedi Bush.

Nezadovoljstvo ratom u Iraku i dalje ima najveći utjecaj na javno mnijenje, sa 63 posto onih koji ne vjeruju da ga vrijedi voditi. U porastu je zabrinutost zbog gospodarstva, kojem dvije trećine daje negativnu ocjenu, a čak 69 posto očekuje recesiju iduće godine.

Četvrti mjesec uzastopce stupanj u kojem Amerikanci odobravaju Bushovo upravljanje zemljom ostaje na povijesno najnižoj razini od 33 posto, dok Kongres stoji još lošije sa samo 28 posto podrške.

Ukupno okruženje okreće se u korist demokrata, no novo je istraživanje ponudilo dokaze da će predstojeća bitka za Bijelu kuću donijeti još jednu tešku, izrazito negativnu i prilično neizvjesnu utrku.

U ovome trenutku senatorica Hillary Clinton, koja je vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata s 49 posto glasova u anketi WB/ABC ima prednost u hipotetičkim dvobojima s četvoricom vodećih kandidata za republikansku nominaciju.

No protiv dvojice vodećih republikanaca, bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija i senatora Johna McCaina, ima prednost koja je daleko od komotne – 50 prema 46 posto glasova u odnosu na Giulianija i 52 prema 43 posto prema McCainu.

Anketa je potvrdila i izrazito ambivalentan odnos američkih birača prema Hillary Clinton, s 28 posto onih koji je izrazito favoriziraju, više nego ijednoga drugog kandidata, ali isto tako i s 35 posto onih koji imaju izrazito negativno stajalište prema njoj, što je 10 posto više nego li prema bilo kome od ostalih kandidata.

Kada je riječ o ukupnom zadovoljstvu birača, prenosi Hina, izborom kandidata za predsjedničke nominacije, prednjače pristalice demokrata kojih je zadovoljno 82 posto, prema 69 posto republikanskih pristalica.

Kod najvažnijih pitanja u izboru predsjednika Amerikanci na prvo mjesto stavljaju rat u Iraku - 65 posto, gospodarstvo - 29 posto, zdravstvo - 27 posto, terorizam i nacionalnu sigurnost - devet posto, te problem ilegalne imigracije - osam posto.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.