Svijet
0

Amerikanci odali počast žrtvama 11. septembra 2001.

NINA
Amerikanci su u nedjelju odali počast žrtvama terorističkih napada 11. septembra 2001. minutom šutnje u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji.

U Washingtonu predsjednik George Bush je bio prisutan, zajedno s potpredsjednikom Dickom Cheneyjem i svojom suprugom Laurom, komemoraciji održanoj na travnjaku ispred Bijele kuće u 8.46 sati, u vrijeme kad je prije četiri godine prvi od četiri aviona kojim su upravljali teroristi udario u jedan od dva tornja Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

Prije toga Bush je bio prisutan misi u crkvi svetog Ivana, nedaleko od Bijele kuće, javile su agencije.

U New Yorku, na mjestu gdje su bili poznati ''Blizanci'', koji su sravnjeni sa zemljom u septembarskim napadima, održana je komemoracija u prisustvu porodica i prijatelja žrtava, kao i predstavnika gradskih vlasti.

"Najveća počast koju možemo odati žrtvama jest da ih sačuvamo u našem sjećanju", istaknuo je Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka.

Nakon minute šutnje članovi porodica, s bijelim trakama u znak žalosti, čitali su imena 2.749 žrtava koje su izgubile živote u ruševinama dviju newyorških zgrada. U tom trenutku širom grada počela su se oglašavati crkvena zvona.