Amerikanci nuklearni materijal tajno prebacili u Rusiju

F
FENA
23.10.2008. u 09:41
0
0
Amerikanci nuklearni materijal tajno prebacili u Rusiju
0
Amerikanci nuklearni materijal tajno prebacili u Rusiju Foto: Ilustracija
Nuklearni materijal dovoljan za proizvodnju šest atomskih bombi prebačen je iz Mađarske u Rusiju u tajnoj operaciji pod vodstvom američkih stručnjaka koja je trajala skoro mjesec dana, otkrili su američki izvori u srijedu navečer po završetku poduhvata kojem je cilj bio sklanjanje opasnog materijala na sigurnu lokaciju.
Kenneth Baker, dužnosnik američke Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost (NNSA), potvrdio je da su pošiljku od 13 kontejnera koji ne propuštaju zračenje, teških po oko osam tona, prevozili kamionima, željeznicom i brodom. Kontejneri su sadržavali ukupno 170 kg urana iskoristivog za proizvodnju nuklearnog oružja .

Uran je korišten kao gorivo za istraživački reaktor u Budimpešti.

Radioaktivni materijal je krajem septembra cestovnim i željezničkim putem dopremljen u slovensku luku Koper, kaže Baker. Odatle je posebnim brodom, koji se kretao međunarodnim vodama nikada bliže od 12 milja od obale, stigao u luku Murmansk, jedinu rusku luku u kojoj se smiju prekrcavati nuklearni materijali.

Teret je završio u nuklearnom postrojenju Majak u Sibiru. Baker kaže, ne pojašnjavajući pojedinosti, da teret nisu mogli prebaciti preko Ukrajine, premda bi to bio sigurniji put. Cijela operacija je obavljena jer su sigurnosne mjere oko mađarskog reaktora bile slabe.

U Budimpešti "imaju ogradu i stražara", rekao je dužnosnik NNSA i dodao: "Ne biste to željeli ostaviti tamo".

Zajednički američko-ruski program predviđa sigurno uskladištenje nuklearnog materijala iz istraživačkih i drugih postrojenja kako bi se spriječila moguća uptoreba u terorističke svrhe.

Dosad je, prenosi agencija Associated press, provedeno 15 operacija sigurnog uskladištenja nuklearnog materijala kojima je prikupljeno oko 800 kilograma opasne tvari iz 11 zemalja.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: