Svijet
0

Amerikanci nude 20 miliona dolara nagrade za informacije o četvorici vođa IDIL-a

Klix.ba
Američka vlada nudi nagrade u vrijednosti od ukupno 20 miliona dolara za informacije o četvorici vođa IDIL-a, javlja BBC.

Četvorica IDIL-ovih vođa su identifikovani kao Abd al Rahman Mustafa al Qaduli, Abu Mohammed al Adnani, Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili i Tariq Bin al Tahar Bin al Falih al 'Awni al Harzi.

Četvorica IDIL-ovih ljudi su dodani na listu osumnjičenika za kojima američke vlasti tragaju.

Američki State Depertment je ponudio 7 miliona dolara za informacije o Qaduliju, koji je viši IDIL-ov zvaničnik, a poznat je otkako se pridružio IDIL-u u Iraku. Po pet miliona dolara je ponuđeno za Adnanija i Batirashvilija te tri miliona dolara za Harzija.

Adnani je zvanični glasnogovornik IDIL-a, Batirashvili je komadant u sjevernoj Siriji, dok je Harzi šef IDIL-ovim bombašima samoubicama.

IDIL je ranije zauzeo teritorije u istočnoj Siriji i sjevernom Iraku, gdje je proglasio kalifat.

State department je saopćio da je IDIL odgovoran za sistematsko kršenje ljudskih prava, masovna ubistva, silovanja i ubistva djece.

Amerikanci najviše nude za informacije o Aymanu al Zawahiriju, koji je imenovan liderom Al Kaide u junu 2011. godine. Također, ponuđeno je 10 miliona eura za informacije o IDIL-ovom vođi Abu Bakru al-Baghdadiju.

Prije nekoliko dana su dvojica napadača izvršila napad u Teksasu tokom izložbe karikatura poslanika Muhameda, ranili su jednu osobu, a potom su ubijeni.

IDIL je preuzeo odgovornost za ovaj napad.