{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Amerikanci ne trebaju gledati Kinu kao neprijatelja'

F
26.3.2009. u 10:30
0
1
'Amerikanci ne trebaju gledati Kinu kao neprijatelja'
0
'Amerikanci ne trebaju gledati Kinu kao neprijatelja'
Australski premijer Kevin Rudd kazao je Amerikancima da ne gledaju Kinu kao neprijatelja, već kao zemlju koja nudi ogromne ekonomske prilike, bez obzira što su njeni lideri "u prošlosti činili neke loše stvari".
Rudd se obratio novinarima tokom posjete Washingtonu, gdje je bivši diplomat koji govori mandarinski jezik dočekan i kao ekspert za Kinu i kao blizak saveznik Sjedinjenih Država.

Rudd je upitan na uticajnom programu PBS televizije "The NewsHour With Jim Lehrer" trebaju li Amerikanci posmatrati Kinu kao saveznika, neprijatelja, ili na neki drugi način.

"Mislim da Kina predstavlja golemu priliku za sviju nas u 21. stoljeću", odgovorio je Rudd, primjećujući da je ta zemlja odigrala veliku ulogu kao "centar ekonomske gravitacije" ka regiji Azije i Pacifika.

On je kazao da bi "pametan kurs akcije" SAD-a i Australije pomogao u integraciji Kine u globalne političke, ekonomske i sigurnosne institucije i uvukao bi Peking u razgovore o klimatskim promjenama, prenosi AP.

"Sada, ako Kina okrene leđa tome ili postane neodgovorna, svijet bi veoma brzo to saznao. Oni nisu savršeni. Oni su radili neke loše stvari u prošlosti, ali okrenimo se prilikama umjesto da ih posmatramo kao prijetnju ili rizik", izjavio je Rudd.

Intervju je objavljen nekoliko sati nakon što je Rudd razgovarao s predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući, gdje su dva čelnika raspravljala o ratu u Afganistanu, globalnoj finansijskoj krizi i klimatskim promjenama.

Rudd smatra forum G-20 ključnim sredstvom u borbi protiv globalne finansijske krize i zatražio je da se Kini dade veća uloga u grupi i drugim međunarodnim organizacijama kao što je Međunarodni monetarni fond.

Čelnici G-20 trebali bi se sastati iduće sedmice da bi raspravljali o krizi.

Nakon susreta Obama je izjavio da su on i Rudd imali "sjajnu razmjenu mišljenja" o pristupu krizi, ali nije spomenuo Kinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: