{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amerikanci napuštaju bazu na Sardiniji

F
30.9.2007. u 12:35
0
0
Amerikanci napuštaju bazu na Sardiniji
0
Amerikanci napuštaju bazu na Sardiniji
Maddalena
Najveći dio američkih vojnika iz američke baze na otoku Maddalena na sjeveru otoka Sardinije krenulo je za SAD, a posljednjih 150 će napustiti tu bazu nuklearnih podmornica do konca veljače 2008. godine, objavljuje u nedjelju list Repubblica.
Američki golemi brod za potporu, Emory Land, isplovio je iz baze nuklearnih podmornica prema Gibraltaru i SAD-u gdje će biti obnovljen. Više se u bazu neće vratiti nijedna podmornica. Na brodu je bilo 1.500 vojnika od gotovo 2.000 koliko ih je do prije nekoliko mjeseci bilo u bazi na Maddaleni. Ta baza će se sada pretvoriti u turističko naselje, a brodogradilište za remont ratnih brodova i podmornica pretvorit će se u remontno brodogradilište za jahte.

Već je najavljeno kako će se u toj sada već bivšoj američkoj nuklearnoj bazi u ljeti 2009. održati sastanak na vrhu G-8 odnosno sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije.

Američka baza na Maddaleni otvorena je na temelju tajnog ugovora između dviju vlada 1972., kada je talijanski premijer bio Giulio Andreotti. Taj ugovor, potpisan u razdoblju hladnog rata između dva bloka, talijanski parlament nije nikada ratificirao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: