{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amerikanci napuštaju bazu na Sardiniji

F
30.9.2007. u 12:35
0
0
Amerikanci napuštaju bazu na Sardiniji
0
Amerikanci napuštaju bazu na Sardiniji
Maddalena
Najveći dio američkih vojnika iz američke baze na otoku Maddalena na sjeveru otoka Sardinije krenulo je za SAD, a posljednjih 150 će napustiti tu bazu nuklearnih podmornica do konca veljače 2008. godine, objavljuje u nedjelju list Repubblica.
Američki golemi brod za potporu, Emory Land, isplovio je iz baze nuklearnih podmornica prema Gibraltaru i SAD-u gdje će biti obnovljen. Više se u bazu neće vratiti nijedna podmornica. Na brodu je bilo 1.500 vojnika od gotovo 2.000 koliko ih je do prije nekoliko mjeseci bilo u bazi na Maddaleni. Ta baza će se sada pretvoriti u turističko naselje, a brodogradilište za remont ratnih brodova i podmornica pretvorit će se u remontno brodogradilište za jahte.

Već je najavljeno kako će se u toj sada već bivšoj američkoj nuklearnoj bazi u ljeti 2009. održati sastanak na vrhu G-8 odnosno sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije.

Američka baza na Maddaleni otvorena je na temelju tajnog ugovora između dviju vlada 1972., kada je talijanski premijer bio Giulio Andreotti. Taj ugovor, potpisan u razdoblju hladnog rata između dva bloka, talijanski parlament nije nikada ratificirao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: