Bliski istok pod lupom
1

Amerikanci namjeravaju "kažnjavati" države koje odluče normalizovati odnose s Assadom

B. H.
Assad i Šeik Mohammed bin Zayed u Abu Dabiju (Foto: EPA-EFE)
Assad i Šeik Mohammed bin Zayed u Abu Dabiju (Foto: EPA-EFE)
Dvostranačka grupa američkih zastupnika planira u četvrtak predstaviti prijedlog zakona kojim bi se povećala sposobnost Washingtona da nametne sankcije kao upozorenje drugim zemljama koje normaliziraju odnose s Assadom.

Prijedlog zakona bi zabranio bi saveznoj vladi SAD-a da prizna ili normalizira odnose s bilo kojom vladom u Siriji koju vodi Assad, koja je pod američkim sankcijama, i proširuje Caesar Act, američki zakon koji je uveo oštre sankcije o Siriji 2020. godine.

Prijedlog zakona dolazi nakon što su arapske države u nedjelju okrenule novu stranicu nakon godina sukoba s Assadom pustivši Siriju nazad u Arapsku ligu, što je prekretnica u njegovoj regionalnoj rehabilitaciji iako ga Zapad nastavlja izbjegavati.

Regionalne sile, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar i druge, godinama su podržavale pobunjenike protiv Assada, ali je sirijska vojska, potpomognuta Iranom, Rusijom i savezničkim paravojnim skupinama - vratila većinu zemlje. "Ledene" veze s Assadom počele su se brže topiti nakon razornih zemljotresa u Siriji i Turskoj u veljači.

Sjedinjene Države su saopćile da neće normalizirati veze s Assadom i da njihove sankcije ostaju na snazi.

Prijedlog zakona predstavit će predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Michael McCaul, kongresnik Joe Wilson, predsjednik Pododbora za Bliski istok, Sjevernu Afriku i središnju Aziju, Joe Wilson; i demokrati Steve Cohen i Vicente Gonzalez.

Zakon kao upozorenje

Zakon je upozorenje Turskoj i arapskim zemljama da bi se mogle suočiti s ozbiljnim posljedicama, ako se pomire s Assadovom vladom, rekao je zaposlenik koji je želio ostati anoniman.

"Ponovni prijem Sirije u Arapsku ligu stvarno je razbjesnio članice i jasno stavio do znanja potrebu da se brzo djeluje kako bi se poslao signal", kazao je izvor.

Odredbe zakona uključuju zahtjev za godišnju strategiju državnog sekretara za pet godina o suprotstavljanju normalizaciji s Assadovom vladom, uključujući popis diplomatskih sastanaka održanih između sirijske vlade i Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i drugih.

Prijedlog zakona također bi razjasnio primjenjivost američkih sankcija na Syrian Arab Airlines i drugog prijevoznika, Cham Wings. Prema predloženom zakonu, zemlje koje dopuste slijetanje zrakoplovnih kompanija suočile bi se sa sankcijama protiv tog aerodroma.

Ako bude usvojen, zakon će također zahtijevati pregled transakcija, uključujući donacije preko 50.000 dolara u područjima Sirije koje drži Assadova vlada od bilo koga u Turskoj, UAE, Egiptu i nekoliko drugih zemalja.