{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amerikanci najavili zatvaranje Abu Ghraiba

F
10.3.2006. u 10:37
0
0
Amerikanci najavili zatvaranje Abu Ghraiba
0
Amerikanci najavili zatvaranje Abu Ghraiba
Američka vojska saopštila je u četvrtak kako je počela s prebacivanjem hiljada zatvorenika iz zatvora Abu Ghraib na novu lokaciju u blizini bagdadskog aerodroma, što bi moglo potrajati tri mjeseca, te da će predati zloglasni zatvor iračkim vlastima što je prije moguće.
Abu Ghraib postao je možda i najozloglašeniji zatvor na svijetu, poznat kao mjesto na kojem su američki vojnici zlostavljali neke iračke ztvorenike i ranije zbog soba za mučenje tokom vladavine Saddama Husseina.

Razvučeni zatvorski kompleks u zapadnim poredgrađima Bagdada bit će predan iračkim vlastima kada se logor Cropper i ostali američki vojni zatvori u zemlji dovrše. To će potrajati nekoliko mjeseci, saopštio je potpukovnik Barry Johnson, američki vojni glasnogovornik u Bagdadu, javio je AP.

U Abu Ghraibu se trenutno drži 4.537 od ukupno 14.589 zatvorenika koje američka vojska drži u Iraku. Iračke vlasti također drže u zatvorenike u Abu Ghraibu, iako nije poznato koliko ih je.

Američka vojska prvobitno je govorila o rušenju Abu Ghraiba nakon što je postao simbolom skandala. Fotografije američkih istražitelja i stražara koji zlostavljaju zatvorenike, objavljene širom svijeta, naišle su na snažne kritike američkog rata u Iraku i pomogle u podgrijavanju pobune Arapa sunita.

Abu Ghraib, međutim, nastavio je s radom nakon što se usprotivila iračka vlada. Planiranje za novi zatvorski objekt u logoru Cropper počelo je u 2004. godini, saopćio je Johnson.

General Peter Pace, načelnik Združenog štaba, izjavio je kako SAD želi predati Abu Ghraib Iračanima što je ranije moguće.

"Postoje objekti koje smo već izgradili, tako da se Sjedinjene Države mogu povući iz Abu Ghraiba. Na iračkoj je vladi da odluči šta će učiniti s njim. Ne znam šta je ona odlučila. To je iračka odluka, ne znam da su donijeli nekakvu odluku", izjavio je Pace.

Iračani su, međutim, sigurni da će koristiti Abu Ghraib kao zatvor jer nemaju dovoljno novca da izgrade nove zatvore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: