Odbjegli Izzat Ibrahim al-Duri
0

"Amerikanci me mogu uhvatiti samo mrtvog"

FENA
Bivša desna ruka Saddama Husseina Izzat Ibrahim al-Duri, koga traže Sjedinjene Države, prkosi Amerikancima da ga uhvate živog, prema izjavama koje je u utorak objavio alžirski dnevni list Ennahar.
  • Amerikanci me mogu imati samo mrtvog, kazao je Al-Duri, demantirajući time informacije o njegovom hapšenju ili bijegu u neku arapsku zemlju, prenosi AFP.

  • Uskoro ćemo pozvati američkog predsjednika Baracka Obamu na pregovore, dodao je Al-Duri koga Amerikanci optužuju da je organizirao i finansirao ustanak u Iraku.

Alžirski dnevni list tvrdi da je ovaj razgovor napravljen s Al-Durijem nakon "šest mjeseci intenzivnih kontakata" u Iraku, Jordanu, Siriji i Egiptu.

Najviši irački dužnosnik bivšeg basističkog režima Saddama Husseina, još uvijek u bijegu, Izzat al-Duri, za kojim traga Washington, kaže da je "irački otpor nanio američkoj vojsci ogromne ljudske i materijalne gubitke od kojih se užasava i sama američka administracija" .

Vezano za političku situaciju u Iraku, Al-Duri smatra da je ona plod američkog projekta koji su obavili Iračani i "vlada koja nema legitimitet jer ju je imenovala američka administracija".

U martu je bivša stranka Baas, na čijem se čelu nalazi Izzat al-Duri, odbacila "pomirenje" koje je predložio irački premijer Nuri al-Maliki, optuživši vladu da je sastavljena od "izdajnika i špijuna".