Zbog straha od nove gripe
0

Amerikanci izbjegavaju bliske kontakte

Sarajevo-x.com
Zbog straha od svinjske gripe Amerikanci se sve manje ljube i grle pokazala je anketa koju su nedavno sproveli naučnici iz Škole javnog zdravlja s Harvarda.

Prema podacima istraživanja jedan od deset Amerikanaca je zbog straha od odboljevanja od svinjske gripe prestao ljubiti bliske prijatelje i rodbinu, a isto toliko osoba se prestalo rukovati s prijateljima.

S obzirom da se nova gripa prenosi bliskim kontaktom, zvaničnici su upozorili na važnost održavanja lične higijene. Veoma je bitno preventivno prati ruke i to činiti što češće, a prema podacima ankete takvu mjeru predostrožnosti su poduzele čak dvije trećine Amerikanaca.

“Virus je u potpunosti izmijenio život Amerikanaca, no i dalje ima osoba koje nisu zabrinute zbog pojave nove gripe. Prema podacima telefonske ankete čak šest od deset Amerikanaca nije zabrinuto zbog virusa koji hara svijetom, te smatraju ‘nemogućim’ da oni ili neko iz njhove bliže porodice oboli od nove gripe”, kazao je Robert Blendon, naučnik koji je vodio ovo istraživanje, dodajući da je anketa također pokazala da je prvobitni strah kod ljudi već prošao i kako je zabrinutost zbog mogućeg oboljenja sve manja.

No, svakako najzabrinutiji zbog novog virusa gripe bili su roditelji školske djece. Većina roditelja se požalila na nedostatak komunikacije između njih i školskog osoblja, te tvrde da nisu upoznati s preventivnim mjerama koje su škole poduzele kako bi se djeca zaštitila od virusa svinjske gripe.

U anketi koju je finansirao Centar za prevenciju i kontrolu bolesti učestvovalo je više od hiljadu osoba. Zvaničnici neprestano upozoravaju na poduzimanje mjera jer se broj oboljelih svakodnevno povećava.

Prema podacima Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama virus nove gripe je potvrđen kod je 1639 osoba, a taj broj je i dalje u porastu. Od svinjske gripe u Americi su preminule dvije osobe, a njih 57 je hospitalizirano.

Nova gripa se proširila u čak dvadeset zemalja svijeta, a stručnjaci već upozoravaju na mogući novi val virusa H1N1 koji bi mogao biti smrtonosniji od trenutnog i ujedno predstavljati najveću epidemiju s kojom se svijet susreo u 21. stoljeću.