Svijet
2

Amerikanci iz Guantanama premjestili 15 zatvorenika u Ujedinjene Arapske Emirate

Klix.ba
SAD su saopćile da su premjestile 15 zatvorenika iz zatvora Guantanamo u Ujedinjene Arapske Emirate, a radi se o najvećem premještaju otkako je predsjednik SAD-a Barack Obama, javlja BBC.

Pentagon je saopćio da je premješteno 12 Jemenaca i trojica Afganistanaca, čime je ukupan broj zatvorenika koji se nalaze u Guantanamu smanjen na 61. Većina zatvorenika su bili u Guantanamu bez suđenja i presude više od desetljeća. Obama namjerava zatvoriti ovaj zatvor prije nego okonča svoj mandat. On vjeruje da Guantanamo samo motiviše teroriste da se još žešće bore protiv SAD-a.

U aprilu je devet Jemenaca poslano u Saudijsku Arabiju.

Guantanamo se nalazi u američkoj bazi na jugoistoku Kube. Bivši predsjednik SAD-a George Bush ga je otvorio kako bi smjestio osumnjičene za terorizam nakon napada koji su se dogodili 11. septembra 2001. godine. Guantanamo američku vladu godišnje košta 445 miliona dolara, a u jednom trenutku je u njemu bilo više od 700 zatvorenika.

Bijela kuća je u februaru Kongresu prezentovala plan za zatvaranje kampa, no, mnogi Republikanci su se tome protivili. Tokom Bushovog mandata su oslobođene 532 osobe. Prema podacima obavještajnih službi, čak 20 posto bivših zatvorenika se ponovo uključilo u militantne aktivnosti, dok taj procenat za Obamino vrijeme iznosi 5 posto.

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump je želio sačuvati Guantanamo te je obećavao da će ga "napuniti lošim tipovima". Također, najavljivao je mnogo rigoroznije metode od onih koje su ranije izazvale kontroverze.