Svijet
0

Amerikanci glasaju za predsjedničke kandidate na "super utorak"

FENA
Američki birači od istočne do zapadne obale u utorak su izašli na stranačke predizbore u 24 savezne države i Američkoj Samoi, rezultati kojih bi mogli biti ključni za odluku o predsjedničkim nominacijama republikanaca i demokrata.

Tzv. "super utorak" praktično je dan nacionalnih predizbora, jer na njima se odlučuje o glavnini delegata koji će na nacionalnim konvencijama demokrata i republikanaca izabrati kandidate za predsjedničke izbore 4. novembra.

Birači danas glasaju o 1.681 od 2.025 delegata koliko ih je potrebno za osvajanje demokratske nominacije, dok republikanci odlučuju o 1.023 od 1.091 delegata potrebnog za nominaciju.

U tri savezne države održavaju se samo demokratski predizbori, a u dvije samo republikanski, dok u 19 država traje izjašnjavanje u obje stranke.

Glavnina predizbora odvija se po modelu klasičnog tajnog glasanja, a sedam demokratskih i osam republikanskih, po modelu tzv. "caucausa" - stranačkih biračkih skupova na kojima se glasa javno, uz puno agitiranja i rasprave o kandidatima i njihovim programima.

Birališta se prva zatvaraju u Džordžiji u 19 sati po mjesnom vremenu (01.00 po srednjoevropskom vremenu u srijedu), a posljednja u Kaliforniji u 20 sati (05.00 ujutro u srijedu po srednjoevropskom vremenu).

Predizbori će vjerojatno biti odlučujući za republikansku utrku, s obzirom na dvoznamenkastu prednost koju glavni favorit John McCain ima ispred Mitta Romneyja, i pravilo po kojem pobjednik u devet od 21 države odnosi sve delegate.

Posljednje ispitivanje Washington Post/ABC daje McCainu 48 posto, Romneyju 24, a Mikeu Huckabeeju 16 posto glasova, na nacionalnoj razini.

Dok posljednja ispitivanja daju Romneyju prednost u Kaliforniji, Romney će vjerojatno podijeliti glasove s Huckabeejem na jugu, ocijenio je republikanski strateg John Feehery, za MSNBC News.

"U državama na sjeveroistoku i srednjem zapadu mislim da će pobijediti McCain. Stvarno je teško Mittu Romneyju dobiti ovu nominaciju", rekao je Feehery.

Kod demokrata je situacija puno neizvjesnija, anketa WP/ABC pokazuje da su Hillary Clinton i Barack Obama izjednačeni sa 47 i 43 posto glasova.

Na demokratskim predizborima delegati se dijele razmjerno osvojenom broju glasova i nema pravila da "pobjednik uzima sve", što će utrku Clinton i Obame vjerojatno produžiti i iza "super utorka", po nekim prognozama i sve do konvencije potkraj augusta.

Demokratski analitičar Peter Fenn očekuje da će Clinton i Obama ravnomjerno podijeliti delegate.

"Mislim da Obama ima jasnu prednost u sedam država koji održavaju 'caucause', dok bi Clinton mogla uzeti velike države", rekao je Fenn, procijenivši da njih očekuje još puno "utoraka".

Najveću pozornost stožeri kandidata posvetili su najvećim državama - Kaliforniji, Misuriju, Ilinosu, Njujorku i Novom Džersiju, koji daju i najviše delegata.

Prema procjeni agencije CMAG, Obama i Clinton potrošili su na oglašavanje u državama današnjih predizbora po 18 miliona dolara, dok su republikanci bili znatno skromniji s potrošenih dva milijuna dolara do početka februara.