Svijet
0

Amerikanci bombarduju Falluju

NINA
Američke snage počele su sinoć žestoko bombardovati iz tenkova i helikoptera opkoljeni irački grad Falluju, samo nekoliko sati po isteku ultimatuma koji su američke snage postavile iračkim pobunjenicima u tom gradu s oko 300.000 stanovnika da predaju oružje.

Snažne eksplozije potresaju grad, iznad koga se, kako pokazuju snimci američke satelitske TV mreže CNN, koja je uživo prenosila napad na Falluju, diže gust crni dim. Falluja je pod opsadom američkih snaga tri sedmice, od 5. aprila.

"Čuo sam više od 10 eksplozija u minuti. Vatra je obasjala noćno nebo", izjavio je Reutersu jedan očevidac, koji je dodao da se zemlja tresla ispod njegovih nogu.

AP je naveo da su eksplozije i pucnji iz vatrenog oružja trajali duže od pola sata, uglavnom u sjevernom dijelu grada, u siromašnom kvartu Jolan, gdje su koncentrirani sunitski pobunjenici.

Na TV snimcima uživo moglo se vidjeti kako plamen izbija iz zgrada, dok su se sa džamija u drugim dijelovima grada mogli čuti pozivi na mobilizaciju, upućeni preko megafona borcima, dodala je američka agencija.

Nešto ranije jučer, američki avioni su bacali na Falluju letke kojima su pozivali pobunjenike da se predaju.

Falluja je centar iračkog otpora američkoj okupaciji i u tom gradu je do sada stradalo na stotine ljudi.

Jedan američki vojnik je danas poginuo u sukobima u tom gradu, a najmanje 10 marinaca je ranjeno u jučerašnjim sukobima s pobunjenicima, prenijele su agencije.

Do napada na Falluju je došlo samo nekoliko sati nakon što je na stotine pripadnika iračke policije raspoređeno na ulice tog grada, 50 kilometara zapadno od Bagdada, a šef policije je izjavio da još uvijek nije poznato kada će oni početi patrolirati zajedno s američkim snagama.

Prema ranije postignutom dvosedmičnom primirju s pobunjenicima, predviđeno je da zajedničke patrole krenu u obilazak grada danas, kada ističe rok za pobunjenike da predaju oružje.