Svijet
9

Amerikanci bombardovali vozilo Jihadi Johna, ne zna se da li je živ

Klix.ba
Ozloglašeni egzekutor Mohammed Emwazi poznatiji kao Jihadi John navodno je postao meta jednog od američkih bombardovanja na području Sirije.

Pentagon još uvijek analizira podatke i procjenjuje uspješnost bombardovanja navodnog Emwazijevog vozila u sirijskom gradu Raki, glavnom gradu samoproglašene Islamske države (IDIL).

"Procesiramo rezultate operacije, a dodatne informacije ćemo otkriti kada tome dođe vrijeme", rekao je portparol Pentagona Peter Cook.

Američka vojska još uvijek nema informaciju o tome da li je Jihadi John uopće ubijen ili ne.

Ozloglašeni egzekutor IDIL-a prvi put je postao fokus medija prilikom smaknuća američkog novinara Jamesa Foleyja u augustu 2014. godine. Nakon toga pojavio se kao „glavni glumac“ u propagandnim videjima i egzekucijama novinara Stevena Sotloffa, britanskog humanitarca Davida Hainesa, vozača Alana Henninga i američkog humanitarca Abdul-Rahmana Petera Kassiga.

Emwazi je rođen u Kuvajtu, a u Ujedinjeno Kraljevstvo preselio se 1993. godine. Bio je jedini đak musliman u svom razredu, a obavještajne službe ga prate od 2009. godine kada je povezan sa terorističkom organizacijom Al-Shabab.