Presuda za tri mjeseca
0

Amerikanaci optuženi za pokušaj otmice na Haitiju

Sarajevo-x.com
Laura Silsby (u sredini)
Laura Silsby (u sredini)
Deset baptističkih misionara optuženo je za kriminalno udruživanje i pokušaj otmice 33 djece sa Haitija. Haićanski advokat, koji zastupa Amerikance na sudu, izjasnio se da njegovi klijenti nisu krivi.

Ovaj slučaj je zabrinuo haićanske vlasti zbog predatora koji žele iskoristiti katastrofu da ostvare svoje otimačke i kriminalne ciljeve.

Međutim, advokat Edwin Coq nije branio niti opravdavao djelovanje vođe grupe, Laure Silsby, iako ju je i dalje predstavljao.

"Uradit ću sve da devetero ljudi oslobodim optužbe. Oni su samo naivni i nisu znali šta se dešava. Nisu znali da im trebaju zvanični dokumenti da pređu granicu, ali je Silsby to veoma dobro znala", rekao je advokat za Associated Press.

Članovi porodica optuženih izdali su obavještenje u kojem se kaže da su zabrinuti za svoje najbliže, koji su prepušteni na milost i nemilost stranog suda. Također su uvjereni da su oni bili u misiji koja je imala cilj da pomognu Haićanima, a ne da im odmognu.

Većina optuženih misionara pripada baptističkoj crkvenoj zajednici u Idahu u SAD-u. Pod izgovorom da ih spašavaju, pokušali da prevezu 33 djece preko granice u Dominikansku Republiku. Međutim, problem je nastao kad je shvaćeno da dvije trećine djece imaju roditelje koji su ih se svjesno odrekli samo da bio ona imala bolji život.

Istražni sud je ispitao misionare i pronašao dovoljno dokaza da digne optužnicu na osnovu pokušaja otmice djece. Konačna presuda se očekuje za tri mjeseca, a svaki misionar bi mogao da dobije od pet do 15 godina zatvora.