Oporavak privrede
0

Amerikanaci ne vjeruju Obaminom planu oporavka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Većina Amerikanaca misli da plan za oporavak privrede vrijedan 787 milijardi dolara koji je prije šest mjeseci prihvaćen na prijedlog administracije predsjednika Baracka Obame dosad nije imao nikakvoga pozitivnog učinka na gospodarstvo, po anketi objavljenoj u ponedjeljak.

Da se stanje u gospodarstvu popravilo zahvaljujući tim troškovima, ocjenjuje 41 posto ispitanika, dok 57 posto smatra da se ništa nije promijenilo i da se recesija iz 2007. čak i produbila, prema anketi koju su proveli USATodayja / Gallup.

Tek 18 posto anketiranih misli da su golemi iznosi utrošenog novca omogućili da se poboljša njihova osobna finansijska situacija, a 68 posto nije osjetilo nikakvu promjenu.

Što se tiče dugoročnih rezultata ovog plana koji čine paket fiskalnih mjera i novi troškovi, mišljenje Amerikanaca je podjednako podijeljeno: 38 posto misli da će on pomoći oporavku gospodarstva u cjelini, a 38 posto da će doprinijeti njegovom pogoršanju.

Na osobnom planu 29 posto ispitanika očekuje da će se njihov položaj popraviti zahvaljujući oporavku, 34 posto da će se pogoršati, a 36 posto ne očekuje nikakve promjene.

Anketa je provedena od 6. do 9. augusta među 1.010 odraslih ispitanika, uz marginu pogreške plus / minus četiri postotna boda.