{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amerikanaca za normalizaciju odnosa s Kubom

F
11.4.2009. u 10:20
0
1
Amerikanaca za normalizaciju odnosa s Kubom
0
Amerikanaca za normalizaciju odnosa s Kubom
Dvije trećine Amerikanaca smatra da bi Sjedinjene Države trebale ukinuti zabranu putovanja na Kubu, a tri četvrtine da bi Washington nakon pet desetljeća trebalo da okonča izolaciju te najveće karipske otočne države, pokazalo je u petak objavljeno ispitivanje javnog mnijenja.
Prema anketi CNN/Opinion Research Corp., provedenoj telefonski od 3. do 5. aprila na uzorku od 1.023 odrasle osobe, 64 posto Amerikanca misli da vlada treba dopustiti građanima putovanja na Kubu.

Čak 71 posto ispitanih je kazalo da SAD treba obnoviti diplomatske odnose s Kubom, dok se 27 protivi takvom potezu.

Obamina administracija najavila je ublažavanje propisa za obiteljska putovanja na Kubu i slanje novčanih pošiljki, koje će predsjednik Barack Obama vjerojatno objaviti prije odlaska na samit Amerika 17. aprila.

Skupina senatora je 31. marta podnijela prijedlog zakona o ukidanju 47-godišnje zabrane putovanja na Kubu.

Senator Richard Lugar, najviše rangirani republikanac u senatskom Odboru za vanjsku politiku, jedan od pokrovitelja zakona, nedavno je objavio nacrt izvještaja za odbor u kojem ocjenjuje kako je vrijeme da se priespitaju američke gospodarske sankcije prema Kubi.

"Republikanci kao i demokrati favoriziraju ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa s Kubom. Kod pitanja ukidanja ograničenja za putovanja, republikanci su ravnomjerno podijeljeni, dok neovisni birači i demokrati podržavaju promjene", izjavio je direktor ispitivanja CNN-a Keating Holland.

Izaslanstvo Kluba crnačkih zastupnika Predstavničkog doma Kongresa početkom ove sedmice posjetilo je Kubu kako bi ispitalo raspoloženje Havane prema mogućoj obnovi odnosa s SAD-om.

"Moramo podsjetiti da sve zemlje Latinske Amerike imaju normalne odnose s Kubom. Mi smo zemlja koja je izolirana", izjavila je voditeljica izaslanstva, demokratska kongresnica Barbara Lee, ističući kako kubanske vlasti ne postavljaju preduvjete za obnovu odnosa.

Mnogi republikanci u Kongresu, prenosi Hina, osudili su njihovu posjetu Kubi, nazivajući ih socijalistima.

Kubansko-američki članovi Kongresa SAD-a, bez obzira na stranačku pripadnost, protive se ukidanju embarga prema Kubi, ističući kako to neće pridonijeti demokratskim promjenama i rušenju tamošnjeg komunističkog režima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: