Opasnosti rada od kuće
22

Amerikanac prisluškivanjem supruge nezakonito zaradio 1,76 miliona dolara

B. R.
BP odbio komentarisati slučaj prisluškivanja svoje zaposlenice (Foto: EPA-EFE)
BP odbio komentarisati slučaj prisluškivanja svoje zaposlenice (Foto: EPA-EFE)
Suprug zaposlenice naftne kompanije British Petroleum (BP) se tereti da je zaradio više od milion dolara, i to prisluškivanjem poziva supruge dok je radila u svojem domu.

Naime, Američka komisija za vrijednosne papire i berzu je objavila da je Tyler Loudon nezakonito zaradio 1,76 miliona dolara. Prema navodima ove komisije, Loudon je čuo nekoliko supruginih razgovora koji su se odnosile na BP-ovo preuzimanje kompanije TravelCenters of America. Nakon toga je kupio dionice te kompanije, a BP je odbio komentarisati ovaj slučaj.

"Tvrdimo da je gospodin Loudon iskoristio uslove rada od kuće, kao i povjerenje svoje supruge kako bi profitirao od informacija za koje je znao da su povjerljive", saopćila je Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova supruga je kao BP-ova menadžerica za spajanja i akvizicije kompanije radila na preuzimanje TravelCentersa. Navedena komisija je istakla da je Loudon kupio 46.450 dionica TravelCentersa, i to bez znanja svoje supruge. Nadalje, tvrde da je vrijednost dionica TravelCentersa porasla za skoro 71 posto nakon što je ovu kompaniju kupio BP te da je Loudon odmah prodao dionice kako bi ostvario zaradu.

Komisija je naglasila da su Loudon i njegova supruga bili udaljeni šest metara dok su 2022. radili u svojoj kući. Loudon je nakon početka istrage priznao supruzi da je kupio dionice TravelCentersa.

Kazao je da je kupio dionice kako bi imao više novca, ali da ne mora duže raditi. Ona je to prijavila svojoj kompaniji s kojom je prekinula radni odnos. Kasnije je pokrenut brakorazvodni postupak.

Američka komisija je navela da Loudon nije negirao optužbe te da je pristao platiti kaznu. Prijeti mu krivični postupak, a ako bude osuđen, mogao bi završiti u zatvoru, prenosi BBC.