"Najzloglasniji sociopata"
0

Amerikanac planirao raznijeti školu, silovati žene i pobiti sve učenike

Sarajevo-x.com
Joseph Thomas Hansen
Joseph Thomas Hansen
Amerikanac Joseph Thomas Hansen (18), koji je planirao dići uzrak svoju školu, izjavio je da je to želio uraditi kako bi postao "najzloglasniji sociopata na svijetu", prenose strani mediji.

Prema policijskim izvještajima Hansen je izjavio kako je želio uzrokovati "što više haosa, smrti i što je moguće više razaranja", te je planirao bombaški napad na školu. Navodno, dodao je i to kako je planirao svaku preživjelu osobu ustrijeliti, silovati žene, a zatim bi sam sebi oduzeo život.

Hansen je uhapšen 23. augusta, nakon što je policiji dojavljeno da mladić planira izvesti teroristički napad. Prema sudskim dokumentima policija je kod njega pronašla mini arsenal pištolja i materijala za izradu bombi.

Navodno, on je nekoliko dana ranije svojim kolegama u ustanovi za dnevnu brigu, gdje je radio preko ljeta, kazao kako će njegov prvi dan u školi Sisseton u Južnoj Dakoti biti "jako kratak".

Nakon njegovog hapšenja policija je detaljno pretražila kuću u kojoj je živio u Claire Cityju, te pronašla notes u kojem je mladić pisao o terorističkom napadu kojeg namjerava izvesti.

Navodno, osim dizanja škole uzrak, on je planirao ubistva članova porodice, a pronađena je i lista imena ljudi koje je želio mučiti i ubijati.

Detektivi tvrde da su u stanu pronašli i listove na kojima su bili iscrtani kukasti križevi, ali i tekstove o tome kako najlakše ubiti policajca koji nosi neprobojni prsluk.

Policijske vlasti istakle su kako je Hansen odranije bio poznat kao problematičan učenik. Također, navedeno je kako je često bio u školskoj biblioteci i istraživao o masakru iz 1999. godine u školi Columbine u Denveru.

Hansen je optužen za neovlašteno posjedovanje opasnih tvari s namjerom destruktivnog djelovanja.