Godišnjica intervencije
16

Amerikanac koji je u timberlandicama i odijelu zavodio (ne)red u Iraku: Šok-terapija bez presedana

B. R.
Paul Bremer (lijevo) i zamjenik iračkog premijera Barham Saleh (desno) 2004. godine (Foto: EPA-EFE)
Paul Bremer (lijevo) i zamjenik iračkog premijera Barham Saleh (desno) 2004. godine (Foto: EPA-EFE)
Ovdašnjoj javnosti su malo poznati lik i djelo Paula Bremera koji je imao vrlo značajnu ulogu tokom američke intervencije u Iraku. Ako se njega pita, u Iraku je urađen dobar posao. Ako se pitaju neki drugi, posao je bio sve, ali ne i dobar.

Bremer, čiji su zaštitni znak postali američki modni brendovi Brooks Brothers i Timberland, bio je od maja 2003. do juna 2004. civilni upravitelj Iraka. Tome je prethodilo dugo vanjskopolitičko iskustvo koje podrazumijeva i to da je bio pomoćnik bivšeg američkog državnog sekretara Henryja Kissingera.

Kissinger je jedan od onih koji su politički oblikovali Bremera. Bivši državni sekretar je jedan od simbola realpolitike koja znači da je politika isključivo stvar interesa za koje ne treba birati sredstvo da bi se realizovali.

Republikanac Bremer je učestvovao u velikim diplomatskim misijama. Među njima je bilo okončanje Oktobarskog ili kako se još naziva Jomkipurskog, odnosno Ramazanskog rata 1973., i to posredničkom diplomatijom (shuttle diplomacy) između Izraela, Egipta i Sirije.

Kanađanka, ljevičarska aktivistica, Naomi Klein ga je u knjizi "Doktrina šoka: Uspon kapitalizma katastrofe (The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism)" nazvala častoljubivim čovjekom koji je podržao i državni udar za uspostavljanje vojne, desničarske diktature u Argentini 1976.

Odlukom administracije bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Georgea Busha mlađeg, Bremer je bio među najodgovornijima za provedbu vojne intervencije ove zemlje u Iraku 2003. Amerikanci su tvrdili da je cilj intervencije demokratizovati Irak i uništiti njegovo navodno oružje za masovno uništenje.

George Bush mlađi ga odlikovao Predsjedničkom medaljom za slobodu (Foto: EPA-EFE)
George Bush mlađi ga odlikovao Predsjedničkom medaljom za slobodu (Foto: EPA-EFE)

Intervencija je odraz uvjerenja američkih neokonzervativaca, koji su tada bili vladajući, da SAD moraju proaktivno djelovati protiv svojih neprijatelja. Ovakvo uvjerenje je posebno osnaženo nakon terorističkih napada na SAD u septembru 2001. Bremer je u američkom Senatu ispričao šta je zatekao po dolasku u glavni grad Iraka.

"Dok sam se vozio s aerodroma, Bagdad je doslovno gorio. Na ulicama nije bilo saobraćaja, nigdje struje, proizvodnja nafte je obustavljena, nikakvih ekonomskih aktivnosti, nijednog policajca na dužnosti", prisjetio se.

Zašto je došao u Irak

Jedna od njegovih najznačajnijih obaveza je bila da provede debatifikaciju ove zemlje, koja je značila to da se iz društva isključe svi oni koji su bili povezani sa do tada vladajućim strankom Bat, iz koje je bio svrgnuti irački predsjednik Saddam Hussein.

Uslijedili su masovni otkazi - bez posla su ostajali od šalterskih radnika do visokih zvaničnika. Ovo je jedna od grešaka američke intervencije, jer je ovim uzrokovan socijalni haos.

Kako je primijetila Klein, Bremer je nametnuo ekonomsku šok-terapiju, a to su masovna privatizacija, potpuna slobodna trgovina, jedinstvena porezna stopa od 15 posto, radikalno srezana državna uprava.

"Irački privremeni ministar trgovine Ali Abdul-Amir Allawi je u to vrijeme izjavio da su njegovi sunarodnjaci umorni od eksperimenata koji se vrše na njima", piše kanadska autorica.

Kolike je ovlasti imao američki civilni upravitelj govori njegova izjava za agenciju Associated Press da nije imalo smisla pregovarati s iračkim vlastima, jer "bismo u tom trenutku pregovarali sami sa sobom".

Bremer je kao civilni upravitelj Iraka imao velike ovlasti (Foto: EPA-EFE)
Bremer je kao civilni upravitelj Iraka imao velike ovlasti (Foto: EPA-EFE)

Klein je među onima koji ga optužuju da je radio protiv demokratije. Napomenula je da je, između ostalih, u prvih pola godine mandata raspustio ustavotvornu komisiju, poništio i otkazivao desetine lokalnih i pokrajinskih izbora.

Odlučeno je da demokratizaciju Iraka provede privatna kompanija, što odražava ukupno američko nastojanje da se što više poslova povjeri privatnim kompanijama, pa čak i tokom vojne intervencije.

Bremer: Urađen dobar posao

Za neke je ovom intervencijom otvoren put da Irak postane propala država (failed state) ili država u kojoj se više oružanih aktera kontinuirano oružano bori za uspostavu vlasti. No, Bremer je u intervjuu za CNN 2015. izjavio da je u ovoj državi urađen dobar posao.

"U datim okolnostima smo uradili dobar posao u Iraku", konstatovao je zvaničnik koji je svjetskoj javnosti oduševljeno saopćio da je Saddam Hussein svrgnut s vlasti.

Bremer prilikom objavljivanja da je Saddam Hussein svrgnut s vlasti (Foto: EPA-EFE)
Bremer prilikom objavljivanja da je Saddam Hussein svrgnut s vlasti (Foto: EPA-EFE)

Prema njegovim riječima, nakon što je napustio Irak, proizvodnja struje je bila veća za 50 posto nego tokom vladavine bivšeg iračkog predsjednika, struju su svi jednako dobijali, a ne samo oni koji su bili uz Saddama, životni vijek se produžio.

Optužio je bivšeg predsjednika Baracka Obamu da je kriv za ono što je uslijedilo u Iraku. Bremer, koji ima 81 godinu na 20 godina od početka američke intervencije u Iraku, trenutno je instruktor skijanja.