Anketa Vanity Faira i "60 minuta"
0

Amerikaci žele Reagana da ih spasi od krize i recesije

Sarajevo-x.com
Kada bi Amerikanci mogli birati nekog od bivših američkih predsjednika da ih vodi u ovom vremenu recesije bio bi to Ronald Reagan. Prema anketi Vanity Faira i američke emisije "60 minuta", Regan je dobio 36 posto glasova.

Na drugom mjestu, sa 26 posto glasova, našao se Franklin Roosevelt, dok je treći bio Thomas Jefferson sa 13 posto glasova Amerikanaca. Harry Truman dobio je osam posto glasova a William Henry Harrison, koji je bio bio na čelu SAD-a tek mjesec dana, zauzeo je 5. mjesto sa jedan posto glasova.

Anketa je pokazala kako 68 posto Amerikanaca misli da bi Hillary Clinton, državni sekretar, bila najbolji kandidat za američkog potpredsjednika ispred Demokratske stranke ukoliko Joe Biden ne dobije povjerenje naredne godine.

U anketi je bilo i pitanje "na šta prvo pomislite kada čujete ime Marco Rubio" (senator Floride). 25 posto njih odgovorilo je sa "američki senator", 14 posto ispitanika zaokružilo je opciju "igrač bejzbola" dok se sedam posto Amerikanaca odlučilo za opciju "kubanski muzičar".

Anketa je rađena u periodu od 28. septembra do 2. oktobra među 1012 odraslih Amerikanaca.

Rezultati ankete:

Ronald Reagan - 36 posto Franklin Roosevelt - 26 posto

Thomas Jefferson - 13 posto Harry Truman - 8 posto William Henry Harrison - 1 posto