Nakon Trumpove najave
8

Amerika zvanično izašla iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama

A. B.
Protesti u SAD-u na kojima akivisti kritikuju Donalda Trumpa zbog odnosa prema klimi (Foto: EPA-EFE)
Protesti u SAD-u na kojima akivisti kritikuju Donalda Trumpa zbog odnosa prema klimi (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države (SAD) su službeno izašle iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama tri godine nakon što je to najavio aktuelni predsjednik Donald Trump.

Pariski sporazum je kolektivni ugovor između gotovo 200 bogatih i siromašnih zemalja, a cilj je spriječiti rast emisija stakleničkih plinova koji se smatraju glavnim uzročnikom zagrijavanja zemlje.

Ukoliko se to dogodi, klimatski naučnici su utvrdili da bi to moglo imati katastrofalne posljedice poput porasta nivoa mora, pojave uragana, suša i šumskih požara. Osim toga, smatraju da bi to moglo dovesti i do masovnih migracija i nestašica u proizvodnji hrane, piše ABC.

SAD je tako postala prva zemlja koja se službeno povukla iz Sporazuma, a taj potez su kritikovali demokrati i ekolozi u zemlji, dok su republikanci ovaj korak podržali.

"Povlačenje iz Pariskog klimatskog sporazuma je poput pokušaja spuštanja pokretnim stepenicama koje ide prema gore", rekao je David Waskow, direktor Međunarodne klimatske inicijative pri Svjetskom institutu za resurse.

Američki predsjednik Donald Trump je u obraćanju u Bijeloj kući, 1. juna 2017. godine, saopćio da je donio odluku o povlačenju SAD-a iz Pariskog klimatskog sporazuma.

"Pariski sporazum je sporazum koji nema veze s borbom protiv klimatskih promjena, nego sa sticanjem ekonomskih prednosti u odnosu na SAD", rekao je tada Trump, tvrdeći kako je ovaj sporazum na štetu SAD-a.

Sredinom januara 2018. godine, Trump je izjavio kako trenutni uslovi sporazuma ne odgovaraju ekonomskim interesima SAD-a te da je povratak moguć ukoliko dođe do određenih izmjena. SAD su 5. novembra prošle godine službeno započele jednogodišnji proces povlačenja iz Sporazuma.

Demokratski kandidat Joe Biden je, s druge strane, obećao da će se ukoliko pobijedi na izborima SAD ponovo pridružiti ovom Sporazumu.

Sporazum je postignut u Parizu 12. decembra 2015. godine, a zemlje potpisnice njime su se obavezale da će globalno zagrijavanje ograničiti na nivou "znatno manjem" od dva stepena celzija.