Snažna poruka
10

Amerika uvodi nove sankcije Siriji zbog hemijskog napada

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Države uvode nove sankcije Siriji zbog upotrebe plina sarina protiv civila u napadu izvedenom početkom aprila.

Sankcije se odnose na 271 zaposlenika Sirijskog naučnog i istraživačkog centra koji je odgovoran za razvijanje nekonvencionalnog oružja, saopćio je ministar državne riznice Steven Mnuchin.

"Ove sankcije ciljaju na naučni centar koji razvija strašno hemijsko oružje Bashara al-Assada protiv nevinih ljudi, žena i djece", kazao je Mnuchin, prenosi Hina.

Sjedinjene Države šalju ovom akcijom snažnu poruku da će držati cijeli Assadov režim odgovornim za ova strašna kršenja ljudskih prava, kako bi se spriječilo širenje ove vrste barbarskog hemijskog oružja, rekao je američki ministar.

Zaposlenici centra o kojem je riječ stručnjaci su za hemiju i srodna područja i radili su na programu razvoja hemijskog oružja. Slike djece koja umiru nakon napada hemijskim oružjem potresle su svijet. Više od 80 ljudi ubijeno je u tom napadu, uključujući i djecu, a nakon toga američki predsjednik Donald Trump odlučio je izvesti udar na zračnu bazu iz koje je napad na civile navodno pokrenut.

Uvođenjem ovih sankcija udvostručio se broj organizacija i pojedinaca koji su na udaru sankcija povezanih sa sukobom u Siriji, kazao je Mnuchin.

Sankcije predviđaju zamrzavanje bilo kakve imovine koju bi u SAD-u posjedovali oni protiv kojih su pokrenute, te također brane američkim građanima i kompanijama da s njima stupaju u poslovni odnos.

Sirijske vlasti odbile su optužbe da njihove snage stoje iza tog hemijskog napada.