Maksimalni pritisak
33

Amerika uvela nove sankcije Iranu

N. V.
Fondaciji će biti zaleđeni računi i zabranjeno poslovanje s američkim firmama(Foto: Shutterstock)
Fondaciji će biti zaleđeni računi i zabranjeno poslovanje s američkim firmama(Foto: Shutterstock)
Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa je nastavila sa kampanjom "maksimalnog pritiska" na Iran uvodeći im najnovije sankcije, odnosno stavljajući na crnu listu fondaciju koju kontroliše iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Hamenei.

Ovo je najnovija sankcija koju je Amerika uvela Iranu, a dolazi dva mjeseca prije odlaska Donalda Trumpa iz Bijele kuće.

U izjavi na svojoj web stranici Ministarstvo finansija je opisalo sankcionisanu fondaciju Mostazafan, a kazali su da je u pitanju ogroman konglomerat sa 160 posjeda u ključnim sektorima iranske ekonomije i pokriva sektore finansija, energetike, građevinarstva i rudarstva.

Iz Irana navode da je fondacija namijenjena za pomoć siromašnima i potlačenima, no navodno je vrhovni vođa Ali Hamnei koristi za obogaćivanje svog ureda, nagrađivanje političkih saveznika i progon neprijatelja režima.

Zajedno sa fondacijom sankcionisano je i 50-ak produžnica te 10 pojedinaca koji su povezani sa Mostazafanom. Na crnu listu Ministarstva finansija stavljen je i iranski šef obavještajne službe Mahmoud Alavi za kojeg ovo američko ministarstvo tvrdi da je igrao ključnu ulogu u brutalnim kršenjima ljudskih prava uključujući premlaćivanje, seksualno zlostavljanje, prisilna ispitivanja i slično.

Firmama, pojedincima i drugim subjektima koji se nađu na crnoj listi SAD-a bude zamrznuta imovina, a Amerikancima je uglavnom zabranjeno da posluju s njima.

Američki State Department je u srijedu također na crnu listu stavio dva službenika IRGC zbog protesta koji su održani prošle godine optuživši ih za saučesništvo u ubistvu 148 civila u gradu Mahshahr. Sankcije podrazumijevaju da je njima i njihovim članovima uže porodice zabranjen ulazak u SAD.