Pratite uživo
305

Amerika u strahu dočekuje uragan Florence, stručnjaci najavljuju katastrofu

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Uragan pod imenom Florence približava se istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država zbog čega već danima traje evakuacija stanovništva. Uragan bi, prema procjenama stručnjaka, mogao uzrokovati katastrofalne posljedice.

Američki predsjednik Trump apelovao je na stanovništvo da budu oprezni, te da napuste ugrožene lokacije, ali i istakao da je Amerika spremna.

Nacionalni centar za uragane saopćio je da se konstantno povećava brzina vjetra, a zabrinjavajuća je informacija da pored uragana Florence nadolazi još nekoliko oluja, kao i super tajfun s brzinom vjetra od blizu 270 kilometara na sat.

Stručnjaci ističu da i ako uragan oslabi stanovnike istočne obale SAD-a očekuje oluja kategorije 4 što, opet, donosi katastrofu u vidu snažnih vjetrova, obilnih padavina i podizanjem nivoa Atlantskog okeana što može dovesti do velikih poplava.

Iako se uragan na samoj obali očekuje u petak poslijepodne ili u subotu ujutru, stanovnici koji još uvijek nisu napustili ovo područje svjedoci su jačanja vjetra i kiše.

Američki mediji prenose da Florence prijeti milionima stanovnika Sjeverne i Južne Karoline.

"Riskirate vlastiti život ako ostanete. Ne planirajte krenuti kada počnu kiše i vjetar. Maknite se s puta uraganu odmah. Napustite područje", poruka je guvernera Sjeverne Karoline.

Uoči udara uragana blizu dva miliona stanovnika već je napustilo svoje domove, a uplašeni građani su opustošili prodavnice s hranom i pićem kako bi osigurali zalihe.