232. rođendan
0

Amerika slavi Dan nezavisnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Amerikanci se danas širom zemlje pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti, kojom će obilježiti 232. rođendan svoje domovine.

Na današnji dan 1776. godine delegati iz 13 izvornih američkih kolonija službeno su proglasili nezavisnost od Britanije. Tradicionalne proslave Dana nezavisnosti često uključuju vatromete, izvještava VoA.

Svečanosti u Washingtonu održat će se na poljani ispred zgrade Capitola gdje će na koncertu nastupiti brojni izvođači, a uključivat će i jedan od najvećih vatrometa u zemlji.

Očekuje se da će se predsjednik Georgr W. Bush pojaviti u Monticellu, u Virdžiniji, povijesnom domu trećeg američkog predsjednika Thomasa Jeffersona, jednog od tzv. "očeva utemeljitelja" američke nacije.

Jedna od najpopularnijih američkih patriotskih pjesama koja se često izvodi za Dan nezavisnosti je "America the Beautiful". Verzija Willieja Nelsona samo je jedan od brojnih stilova u kojima je ova pjesma snimljena.

Lynn Sherr, autorici knjige "America the Beautiful" sviđa se svaka: "Od ove mi se pjesme koža uvijek naježi, tipično optimistička verzija Amerike. ispunjena je nadom, ispunjena je mirom, tako je dobra za pjevanje."

U svakoj od četiri strofe pjesme, ističe Lynn Sherr, pjesnikinja govori o nečemu značajnom za Ameriku, nečemu vrijednom divljenja i slavljenja, ali i nekim izazovima.