|

Amerika se sjeća žrtava bombaškog napada na maratonu u Bostonu

Amerika se sjeća žrtava bombaškog napada na maratonu u Bostonu
0
A
Anadolija
15.4.2014. u 20:18
22
komentara
0

dijeljenja
1/8 Foto: Anadolija
2/8 Foto: Anadolija
3/8 Foto: Anadolija
4/8 Foto: Anadolija
5/8 Foto: Anadolija
6/8 Foto: Anadolija
7/8 Foto: Anadolija
8/8 Foto: Anadolija
U bostonskoj ulici Boylston održana je ceremonija povodom godišnjice stradanja triju osoba na bostonskom maratonu prošle godine.
U eksploziji na maratonu u Bostonu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle godine, smrtno su stradale tri, a ranjeno je najmanje 260 osoba.

Američki predsjednik Barack Obama, tokom posjete Bijeloj kući, održao je minutu šutnje u znak sjećanja žrtava napada tokom maratona. On je kazao da su povrijeđeni maratonci bili svima inspiracija tokom liječenja, dodavši da će ovogodišnja utrka, koja je planirana u ponedjeljak, "pokazati svijetu jak Boston, grad koji je odabrao ponovo trčati".

Ceremoniji u Bostonu prisustvovat će i američki potpredsjednik Joe Biden, koji će se obratiti prisutnima. Ceremonija ima za cilj poslati poruku da se svi trebaju ujediniti protiv terorizma.

U ulici Boylston policija je danas poduzela velike mjere sigurnosti.

Maraton u Bostonu se održava u tri kategorije. Profesionalci se takmiče u prvoj kategoriji i mnogo prije ostalih završavaju utrku. Eksplozija se desila u vrijeme kada su se amateri i učesnici iz istalih grupa nalazili pred samim ciljem trke.

Prva eksplozija dogodila se nakon što je prvi učesnik maratona prošao kroz cilj. Druga je uslijedila samo desetak sekundi kasnije. Službenici policijskog odjela u Bostonu pronašli su nekoliko sumnjivih uređaja, a službenik FBI potvrdio je da se radilo o bombaškom napadu u kojem su se koristili daljinski uređaji uz pomoć kojih su aktivirane eksplozivne naprave.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...