Robert Gates
0

Amerika se ne povlači iz Afganistana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ministar za odbranu Robert Gates ocijenio je da su talibani ojačali zbog toga što Sjedinjene Države nisu pravovremeno razmjestile dovoljno vojnika u Afganistanu i kazao da Washington, ni u okviru revidiranja strategije, neće povlačiti vojnike iz te zemlje.

"Zbog naše nesposobnosti i, iskreno, nesposobnosti naših saveznika da razmjestimo dovoljno vojnika u Afganistanu, po svemu sudeći, talibani su ojačali", izjavio je u govoru na Univerzitetu George Washington, koji će u utorak biti emitiran na televiziji CNN.

"Ne napuštamo Afganistan. Tema razgovora (o strategiji) su predstojeći koraci i predsjednik (Barack Obama) treba da donese određene odluke", naglasio je on, a prenio Reuters.

Prema Gatesovim riječima, afganistanska i pakistanska vlada ne treba da budu uznemirene zbog promjena američke strategije.

"Ne postoji mogućnost da odemo. To je sasvim jasno", potvrdio je i glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Obama treba da donese ključne odluke nakon što je glavni zapovjednik američke vojske i snaga NATO-a u Afganistanu general Stanley McChristal u izvještaju iznio sumorne procjene osmogodišnjeg rata u toj zemlji i zatražio pojačanje.

Američka administracija raspravlja o tome da li da pošalje još 40.000 vojnika ili ograniči misije i koncentrira se na Al-Qaidu, što podržava potpredsjednik Joe Biden.

Gates je također izjavio da SAD ne smije dozvoliti Al-Qaidi i talibanima da američko povlačenje prikažu kao svoju pobjedu, kao kada su mudžahedini nakon decenije ratovanja natjerali sovjetske snage da napuste Afganistan.

"Ta zemlja, a pogotovo oblast na afganistansko-pakistanskoj granici, savremeni je epicentar džihada. To je mjesto na kojem su mudžahedini porazili drugu supersilu", rekao je američki ministar odbrane.

"I njihov stav je da... sada imaju mogućnost poraziti još jednu supersilu, što bi više nego išta drugo osnažilo njihovu poruku i doprinijelo regrutaciji, prikupljanju fondova i planiranju operacija", dodao je.

Gates je upozorio da će ako talibani preuzmu kontrolu nad znatnim dijelom Afganistana, ojačati i Al-Qaida.

Proturatna ljevica i kritičari američke vanjske politike pozivaju Washington da povuče vojsku iz Afganistana. Više desetaka demonstranata okupilo se u ponedjeljak ispred Bijele kuće, a nekoliko ih je uhapšeno kada su se pokušali lancima privezati za kapije.

Obama u utorak u Bijeloj kući treba razgovarati o Afganistanu s istaknutim demokratskim i republikanskim kongresmenima, a u četvrtak i petak da s timom za nacionalnu sigurnost nastavi revidiranje strategije.