New York Times
0

Amerika proširuje tajne operacije na Bliskom istoku

SRNA
David Petraeus
David Petraeus
SAD su proširile tajne vojne aktivnosti na Bliskom istoku, u centralnoj Aziji i istočnoj Africi u sklopu napora za razbijane mreža militanata, piše New York Times pozivajući se na vojni dokument.

Prema pisanju lista, u dokumentu se navodi da su ove aktivnosti preduzete da bi se "omele, porazile ili uništile" Al-Qaida i ostale organizacije u Iranu, Saudijskoj Arabiji i Somaliji.

List dodaje da su uz ove ciljeve i napori "da se pripremi okruženje" za potencijalne napade u budućnosti američkih snaga, mada u dokumentu za mogući napad nije izdvojena nijedna određena zemlja.

Neimenovani zvaničnici Ministarstva odbrane takođe su izjavili listu da je tajni nalog, koji je u septembru prošle godine odobrio komandant američkih snaga David Petraeus, omogućava vršenje izviđanja pred moguću vojnu akciju u Iranu, ukoliko tenzije budu i dalje u porastu usljed spora oko namjene nuklearnog programa.

"Nalog je usmjeren na prikupljanje obavještajnih podataka u određenim zemljama američkih snaga, stranih poslovnih ljudi, akademika ili drugih kako bile locirane prijetnje, identifikovale militantne grupe i stvorila slika o situaciji", piše list.

List prenosi ocjenu neimenovanih zvaničnika Pentagona da bi proširenje tajnih operacija moglo da izazove zatezanje odnosa sa saveznicima u regionu poput Saudijske Arabije ili Jemena.