Kompanija u krizi
0

Amerika prizemljila sve avione Boeing 737 MAX zbog sigurnosnih provjera nakon eksplozije

I. M.
Foto: X.com
Foto: X.com
Američki regulatori u subotu su privremeno prizemljili 171 avion Boeing 737 MAX 9 radi sigurnosne provjere nakon eksplodiranja kabine zbog čega je novi avion Alaska Airlinesa koji je prevozio putnike prinudno sletio.

Komad trupa otkinuo je lijevu stranu aviona nedugo nakon polijetanja iz Portlanda, Oregon, na putu za Ontario u Kaliforniji, u petak, prisiljavajući pilote da se okrenu nazad i slete. U njemu se nalazio 171 putnik i šest članova posade. Nekoliko putnika je zadobilo povrede. Avion je bio u službi samo osam sedmica.

Kasno u subotu, i Alaska Air i United Airlines rekli su da će obustaviti upotrebu nekih MAX 9 aviona koje su nastavili koristiti tog dana nakon inspekcija za koje su vjerovali da će odgovoriti na zabrinutost Federalne uprave za avijaciju (FAA). Iz Alaska Air su saopćili da su u pregovorima "kako bi se utvrdilo šta je potrebno dalje raditi prije nego što se ovi avioni vrate u upotrebu", piše Reuters.

Odluka FAA je daleko od globalnog prizemljenja aviona Boeing MAX koja je bila donesena prije skoro pet godina nakon dvije nesreće u kojima je poginulo skoro 350 ljudi. Ipak, to je udarac za Boeing koji pokušava da se oporavi od uzastopnih kriza oko sigurnosti i pandemije pod velikim dugom.

FAA nije isključila daljnju akciju jer je počela istraga o očiglednom strukturnom kvaru, koji je ostavio pravougaonu rupu u dijelu trupa rezerviranom za opcionalna dodatna vrata, ali koja je deaktivirana na ovom avionu. ​