Financial Times
0

Amerika pravi istu grešku kao SSSR prije 30 godina

FENA
Foto: AFP/ADD-HO/File
Foto: AFP/ADD-HO/File
Dnevnik Financial Times u nekoliko tekstova piše u utorak o američkom pojačanju za Afganistan i odnosu među saveznicima u NATO-u tim povodom.

List na naslovnoj stranici ističe da su Francuska i Njemačka pod pritiskom da povećaju broj svojih vojnika u Afganistanu – uz tabelarni prikaz trenutnog broja vojnika u NATO-ovim snagama za stabilizaciju Afganistana: SAD 68.000, Britanija 9.500, Francuska 3.120 i Njemačka 4.365.

Na unutarnjim stranicama Financial Times piše da su i skeptici i pristalice vojnog pojačanja poručili da mogu prihvatiti novu strategiju Baracka Obame za Afganistan, koju će večeras (utorak) predstaviti u govoru u vojnoj akademiji West Point.

Financial Times prenosi i upozorenje Americi ruskog veterana generala Igora Rodionova, koji vidi da Amerika danas pravi u Afganistanu istu grešku kao SSSR prije tri decenije.

On poručuje da će više vojnika značiti samo više mrtvih vojnika. Amerika i saveznici moraju shvatiti da nikako ne mogu postići vojni uspjeh u Afganistanu, smatra Rodionov.

U autorskom osvrtu na novu strategiju SAD-a za Afganistan, Jurek Martin piše iz Washingtona za Financial Times da postoje "zapanjujuće" sličnosti između procesa odlučivanja o intenziviranju vojnih operacija u slučaju Baracka Obame danas i Lindona Johnsona 1965. u vrijeme rata u Vijetnamu.

The Times piše da će predsjednik Obama uputiti marince sa zadatkom da predvode ofanzivu "u srcu" talibanske teritorija – a The Guardian ekskluzivno saznaje, i objavljuje na naslovnoj stranici, da je NATO podijeljen zbog pokušaja SAD-a da zaobiđe predsjednika Afganistana Hamida Karzaija.

Amerika želi preko specijalnog izaslanika Richarda Holbrookea proširiti svoju kontrolu u toj zemlji i na svakodnevno vođenje državne administracije – tako što će uvesti položaj "visokog predstavnika" u Kabulu i tako zaobići vladu Hamida Karzaija koja je na meti brojnih kritika, saznaje Guardianov diplomatski urednik.