{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amerika pravi istu grešku kao SSSR prije 30 godina

F
1.12.2009. u 10:50
0
10
Amerika pravi istu grešku kao SSSR prije 30 godina
0
Amerika pravi istu grešku kao SSSR prije 30 godina
Foto: AFP/ADD-HO/File
Dnevnik Financial Times u nekoliko tekstova piše u utorak o američkom pojačanju za Afganistan i odnosu među saveznicima u NATO-u tim povodom.
List na naslovnoj stranici ističe da su Francuska i Njemačka pod pritiskom da povećaju broj svojih vojnika u Afganistanu – uz tabelarni prikaz trenutnog broja vojnika u NATO-ovim snagama za stabilizaciju Afganistana: SAD 68.000, Britanija 9.500, Francuska 3.120 i Njemačka 4.365.

Na unutarnjim stranicama Financial Times piše da su i skeptici i pristalice vojnog pojačanja poručili da mogu prihvatiti novu strategiju Baracka Obame za Afganistan, koju će večeras (utorak) predstaviti u govoru u vojnoj akademiji West Point.

Financial Times prenosi i upozorenje Americi ruskog veterana generala Igora Rodionova, koji vidi da Amerika danas pravi u Afganistanu istu grešku kao SSSR prije tri decenije.

On poručuje da će više vojnika značiti samo više mrtvih vojnika. Amerika i saveznici moraju shvatiti da nikako ne mogu postići vojni uspjeh u Afganistanu, smatra Rodionov.

U autorskom osvrtu na novu strategiju SAD-a za Afganistan, Jurek Martin piše iz Washingtona za Financial Times da postoje "zapanjujuće" sličnosti između procesa odlučivanja o intenziviranju vojnih operacija u slučaju Baracka Obame danas i Lindona Johnsona 1965. u vrijeme rata u Vijetnamu.

The Times piše da će predsjednik Obama uputiti marince sa zadatkom da predvode ofanzivu "u srcu" talibanske teritorija – a The Guardian ekskluzivno saznaje, i objavljuje na naslovnoj stranici, da je NATO podijeljen zbog pokušaja SAD-a da zaobiđe predsjednika Afganistana Hamida Karzaija.

Amerika želi preko specijalnog izaslanika Richarda Holbrookea proširiti svoju kontrolu u toj zemlji i na svakodnevno vođenje državne administracije – tako što će uvesti položaj "visokog predstavnika" u Kabulu i tako zaobići vladu Hamida Karzaija koja je na meti brojnih kritika, saznaje Guardianov diplomatski urednik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: