Zategnuti odnosi
123

Amerika potvrdila da su iranske snage oborile njen dron

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka vojska je potvrdila da su iranske snage oborile njen nadzorni dron koji je letio iznad Hormuškog moreuza.

Iranska islamska revolucionarna garda (IRGC) je saopćila da je dron ušao u zračni prostor Irana te da je ovaj incident poslao "jasnu poruku Americi".

Amerika je potvrdila obaranje drona, ali tvrdi da je letio iznad međunarodnih voda u vrijeme kada je pogođen. Potez Irana su Amerikanci osudili i nazvali ga "napadom bez provokacije".

IRGC je saopćio da je dron oboren u ranim jutarnjim satima u zračnom prostori u blizini Kuhmobaraka u južnoj provinciji Hormozgan.

Incident se dogodio u vrijeme eskalacije tenzija između Amerike i Irana. U ponedjeljak je američko ministarstvo odbrane saopćilo da šalje dodatnih 1.000 vojnika u regiju kao odgovor na "neprijateljsko ponašanje" iranskih snaga. Već ranije je poslan nosač aviona sa svojom grupom, kao i bombarderi B-52.

Amerika je optužila Iran za napad na dva tankera proteklog četvrtka. Navedeno je da su iskorištene mine izvan Hormuškog moreuza u Omanskom zaljevu. Iran je odbacio te optužbe.

Bio je to drugi napad na tankere ovog mjeseca u regiji kroz koju svakodnevno prolazi petina svjetske nafte. Tenzije su povišene kada je Iran najavio da će zalihe nisko obogaćenog uranija naredne sedmice preći granice dogovorene sa svjetskim silama u sklopu nuklearnog dogovora iz 2015. godine. Iran je povećao proizvodnju kao odgovor na ekonomske sankcije Amerike koja se unilateralno povukla iz dogovora prošle godine.