Insekt koji se hrani krvlju
0

Amerika pogođena invazijom stjenica

FENA
Najmasovnija pojava stjenica nakon Drugog svjetskog rata posljednjih je mjeseci izazvala kolektivnu zabrinutost među iznajmljivačima stanova, studentima na koledžima i poslovnim putnicima diljem Sjedinjenih Država.

Stjenice - crvenosmeđi kukci veličine zrna riže koji sišu krv - otporne su na mnoge pesticide i brzo se šire u zgradama s puno madraca, kao što su hoteli, studentski domovi i apartmanski kompleksi.

U Charlotteu, u Sjevernoj Karolini, zbog stjenica su prošle sedmice zatvorena dva skloništa za beskućnike, važan dio infrastrukture socijalne skrbi u SAD-u, gdje na ulicama i parkovima, bez krova nad glavom živi oko tri miliona ljudi, objavila je lokalna štampa.

U aprilu je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) održala svoj prvi samit o stjenicama, a demokratski kongresnik iz Sjeverne Karoline G.K. Butterfield nedavno je predložio zakon kojim bi se, iz proračuna ministarstva trgovine izdvojilo 50 miliona dolara za izobrazbu sanitarnih inspektora, kako bi znali otkriti pojavu stjenica.

Zakonski prijedlog nazvan "Don't Let the Bed Bugs Bite Act of 2009" (Ne dajte da stjenice grizu zakon) također traži da agencije koje iznajmljuju stambeni prostor redovno izvještavaju saveznu vladu o planovima za inspekciju stjenica.

Zakonom se traži i da se stjenice dodaju programu ministarstva zdravstva za suzbijanje glodavaca i žohara, kao i procjena Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), o utjecaju stjenica na javno zdravlje.

Po stjenicama su već godinama ozloglašeni jefiniji hoteli u New Yorku i moteli duž američkih autocesta, koji su razmješteni gotovo jednako gusto kao i benzinske pumpe, no sadašnje eksplozivno širenje zloglasnih "krvopija" izaziva sve veću zabrinutost, prenijela je Hina.

Stjenica je insekt koji se hrani čovječjom krvlju, ali i krvlju psa, mačke, zeca, raznih ptica, pa i štakora i miševa. Ženka je dugačka oko 6 mm, a mužjak oko 5 mm.

Stjenica živi do godinu dana, ženka uzima oko 7 mg krvi pri jednom sisanju, a glad podnosi i 5 do 6 mjeseci.

Bode najčešće noću, a sisanje krvi traje oko 10 minuta.

Na mjestima uboda stvara se obod koji svrbi, a vjeruje se da stjenice prenose zaraze.